Vanhoista vinyylilevyistä ja virkatuista kukista valmistettuja levyriipuksia, joiden esikuvina ja innoittajina ovat olleet kansanomaiset hopeiset levyriipukset. Kuva: Marja Seppälä.

Sidotut siivet – Pistoksia perinteeseen

Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 14.2.-5.10.2014

Pahennuksen herättämisen uhallakin Taito Kymenlaakson Pistos – pahennustako perinteeseen –projektin nuoret rynnistävät kohti ennakkoluuloja antaakseen koko kansan perinnölle siivet! Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla esittäytyy nuorten Pistos-projekti, jossa kohdataan perinteemme ennakkoluulottomasti. Näyttely todistaa, että historia ja Henkkamaukka mahtuvat sopuisasti samaan vaatekaappiin, jopa samaan vaatteeseen.

Sidotut siivet – Pistoksia perinteeseen -näyttely pohjautuu Taito Kymenlaakso ry:n hallinnoimaan Pistos – pahennustako perinteeseen kehittämishankkeeseen, joka alkoi keväällä 2011. Pistos-hankkeen ideointipohja perustuu kansanomaiseen pukeutumiseen ja kansallispukuihin, innoittajanaan kansanomaisen käsityökulttuurin tavaton rikkaus, kekseliäisyys ja riemukas ennakkoluulottomuus. Pistos-hanke noudattaa aivan uudenlaista, ennen kokeilematonta konseptia, jossa nuoret ja eri-ikäiset ammattilaiset etsivät yhdessä innoitusta kansanomaisen pukeutumisen historiallisista kerrostumista. Nuoret eivät ole tekemisen kohteita vaan tekijöitä, ja samalla näkijöitä ja kokijoita.

Finnair antoi Pistokselle siivet, sillä suurin osa näyttelyssä esillä olevista vaatteista ja asusteista on muokattu Finnairin virkapuvuista. Näyttely on esillä Jyväskylässä ensi syksyyn saakka ja näyttelyn esillepano muuttuu aika ajoin. Näyttelyssä on esillä nuorten valmistamia tai muokkaamia asusteita, koruja ja vaatteita.

Pistos-hankkeessa toimiville nuorille ja heidän asenteelleen myönnettiin Taito Kulttuuriteko 2013-palkinto. Valinnan suorittanut professori Janne Vilkuna toivoi, että Pistoksen esimerkki innostaisi muitakin tahoja vastaavaan ennakkoluulottomaan perinteen kohtaamiseen. Pistos ei ole pelkkä hanke. Se on myös aate, joka annetaan vapaasti hyödynnettäväksi ja laajennettavaksi.

Oheisohjelma Ystävänpäivänä 14.2.

klo 13 ja 16 Näyttelyn esittely

klo 14 – 18 Pistoksia –työpaja

Työpajassa valmistetaan joko levyriipus tai paljonsolki. Pistos-soljissa säilytetään perinteisen soljen yksinkertainen kupera muoto ja keskusreikä, mutta hopea vaihtuu erilaisiin tekstiilimateriaaleihin. Levyriipusten hopea vaihtuu pitsikuvioihin tai vanhoista vinyyleistä leikattuihin paloihin, jotka yhdistetään ketjuilla.
Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua. Materiaalimaksu on 5 e/koru.
Ota mukaan ystäväsikin ja varaa reilusti aikaa näiden mielenkiintoisten korujen valmistamiseen!

Muu oheisohjelma

Pistos-työpajat lauantaina 6.9.

Lisätietoja

Taito Kymenlaakso ry
Pistos – hanke
Tiija Malmi
Haminan Taitokeskus
Raatihuoneenkatu 2
49400 Hamina
p. 05 354 1598