Leena Sipilä - Tahdon... JUHLIMAAN

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 1.-28.9.2014

Ensimmäinen yksityisnäyttely kotikaupungissa. Yhteistyön voimaa. Luovia kokeiluja ja ekologisia tuloksia.

Keskisuomalaisten muotoilun ja taidekäsityöntekijöiden yhdistys Materia ry yhdistää ja verkottaa eri alojen toimijoita sekä synnyttää yhteistyön avulla näyttelyitä, joista tämä huovuttaja Leena Sipilän näyttely on esimerkki. Sipilä on toiminut yrittäjänä Papiina Oy:ssä 16 vuotta ja alan opettajana 30 vuotta. Osallistumista näyttelyihin hän pitää erittäin tarpeellisena. Näyttelyt ovat parasta mahdollista tuotekehitystyötä: uniikit näyttelytyöt toimivat sellaisenaan ja niistä kehittyy tuotantoon tuotesarjoja.

Näyttelyn pääosassa on hääpukukokonaisuus, jolla Sipilä osallistui alkukesästä kutsunäyttelyyn Loviisassa. Leena Sipilä leikittelee hääasuilla, pienet peilit ja kilisevät kulkuset karkottavat nuoren morsiamen elämästä ”Pahan”. Hääasuissa on sulassa sovussa ohutta, hienoa silkkiä, hienoa merinovillaa ja kierrätysmateriaalia. Tekijää kiinnostaa tuleva, miten käy tekstiilijätteen uuden tekstiilidirektiivin myötä. Morsiamen kesäkeepissä Sipilä on käyttänyt 50-luvun valoverhoa ja lopputulos on kiehtova. Kierrätyksen hienous on hänen mielestä siinä, että tuotteesta ei heti selviä, mistä materiaalista tai miten se on tehty.

Hääpukujen ja juhla-asujen materiaalit ovat silkkiä, pellavaa ja puuvillaa, joissa on huovutetut kuviot ja pinnasta kohoavat nystyrät. Väritys on valkoista, mustaa ja punaista - Leena Sipilän lempivärit. Puvut valmistui yhteistyössä Papiinassa yhtiökumppani Piia Kolhon kanssa. Näyttelyn kuvissa, koruissa ja asusteissa tekijä leikittelee kierrätysmateriaalilla. Vanha matkahuopa loistaa huopakukkina, tuotannon leikkuujätteet helminauhana ja vanha liina kuvan kehyksenä.

Syksyä ja tulevaa talvea enteilee näyttelyn takki, joka on huovutettu Wensleydale-villasta. Takki näyttää turkilta Wensleydale-villan armottoman kiharuuden takia. Takin huovutus oli kokemus suomaalaiselle huovuttajalle, joka vannoo suomenlampaan ja merinon villan puolesta. Huopatuotteet paranevat, kun uskalletaan kokeilla uusia villalaatuja. Postin tuomat ”kakkakikkarat” oli pakko huovuttaa heti, kertoo Leena Sipilä ja sanoo tottuneensa ”salonkikelpoiseen villaan” ilman hajuja ja kikkaroita. Ekoturkki on sisältä miellyttävän pehmeää luonnonsilkkiä ja pinta on turkismaista huopaa. Valmis huopa oli vaivan arvoinen, se näyttää turkikselta, mutta on elävän lampaan luovuttamaa villaa! Mikä parasta: kun ilmasto lämpenee ja talvisateet lisääntyvät, ei tämä turkki sateessa vaurioidu, koska sen valmistuksessa on käytetty vettä. Lisäksi villa ja huopa voi imeä itseensä 30 % painostaan vettä, tuntumatta märältä ja kylmältä.

Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä on suunnitellut näyttelyn esillepanon.

Lisätietoja

Leena Sipilä
leena.sipila (at) papiina.com
040-7763898