Tiina´smoko Home

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 5.-31.8.2014

Vuosittain asuntomessuilla esitellään kodin utopioita: paljon neliöitä vaaka- ja pystysuuntaan, valtavan kokoisia ikkunoita, yhtenäistä valkoista avaraa tilaa sisustettuna valkoisella. Alun perin asuntomessujen idea lienee ollut esitellä talotekniikan uutuuksia. Varmaan niitäkin esitellään, mutta sisutuslehdet esittelevät vain somia asetelmia lipastojen päällä ja hienoja kattauksia. Kuka pystyy hahmottamaan tämän kerman alta, miten asunto toimii lokakuussa, kun koirien kanssa tullaan metsälenkiltä tai mies purkaa hirvenmetsästysvarusteensa olohuoneen lattialle tai vaimolla on ruostevärjäysprojekti meneillään? Tai miten löytyy yksityisyyttä kaikille, kun sukulaisperhevierailun aikana lapset kavereineen haluavat katsella kotisohvalta lempileffojaan sipsien ja limsojen kanssa.

Sisustuslehtien artikkeleissa esitellään kuukausittain nuoren lapsiperheen koti. Perhe etsi pitkään sopivaa asuntoa remontoitavaksi. Vihdoin se löytyy ja he näkevät heti, että tässä asunnossa on hyvä pohja. Sitten remontoidaan pari kuukautta sukulaisten voimin, kaadetaan seiniä, tilataan designtapetit ja -vesihanat. Värejä käytetään hillitysti, koska perheen äiti toimii työkseen värien kanssa. Keittiön kaikki kaapit eliminoidaan, vaikka perhe rakastaa ruoanlaittoa ystävien kanssa ja nauttii viini-illallisten järjestämisestä. Jokaisen esineen muotoilija on tiedossa ja perheellä on paljon taiteilijaystäviä, joiden taidetta on esillä tauluina ja veistoksina ja muutama on tuotu häämatkalta Bangkokista.

Mihin on piilotettu remonttityökalut, tapetintähteet, kuluneet ruoanlaittovälineet, likaiset ja puhtaat pyykit, harrastusvälineet, lasten lelut, kuihtuneet kukat, luetut ja lukemattomat lehdet, mainokset ja kirjat. Mitä sellaisessa kodissa tehdään?

Tiina´smoko Home -näyttely parodioi valkoisia asuntomessukoteja ja sisustuslehtien tapaa esitellä niitä. Tässä kodissa kaikki on värikästä ja kymmeneen neliöön on mahdutettu eteinen, makuuhuone, olohuone ja keittiö. Asunnon pohja on epäkäytännöllinen käytävä. Asukas on halunnut vielä rakentaa väliseiniä eri tilojen välille, jottei jo eteisestä näy keittiön tiskaamattomat astiat.

Pieneen eteiseen on mahdutettu bambuhirvensarvinaulakko laukuille ja avaimille sekä pieni jakkara kenkien jalkaanlaittoa varten. Makuuhuoneeseen mahtuu juuri ja juuri sänky, yöpöytä ja lipasto liinavaatteille sekä tuoli sängynpäähän päiväpeitettä varten. Olohuone kylpee iltapäivisin auringonvalossa. Rottinkituolissa on mukava uppoutua romaaniin ja lipastot piilottavat kaiken tarpeellisen. Keittiön seinällä on naulakko kaikille tarpeellisille työvälineille.

- Vaikka tuntuukin, että ruoanlaittotaitoni ovat ruostuneet, koska ei sitä yksinään tule mitään laitettua, tuumaa asukas ja jatkaa, tykkään kyllä leikkiä ruoalla. Nytkin minun oli tarkoitus tehdä teille kahdeksan munan kakku, mutta sitten unohduin maalaamaan munia ja leipominen jäi.

Valo on asukkaalle tärkeää. Hän polttaa paljon kynttilöitä ja lueskelee päivänvalossa, sähkövalossa ja kynttilän valossa. Sitä asukas harmittelee, ettei perhe suostunut muuttamaan tänne. Perheen muut jäsenet sanoivat, että kuka nyt akvaariossa haluaa asua ja kuka nuo ikkunatkin pesee.

- Se hyvä puoli tässä on etten juuri ehdi olla täällä, koska teen montaa työtä, jotta saan maksettua asumiskustannukset, toteaa asukas.

 

PS. Tiinasmoko on Raija Mannisen yritys, joka yhdistelee kierrätystä ja värikkyyttä sisustamisessa ja pukeutumisessa. Kaikki näyttelyn esineet on itse tuunattuja ja ne ovat myytävänä.

Lue pdf-artikkeli

Lisätietoja

Raija Manninen
raija.manninen(at)jkl.fi
040 502 2887
www.facebook.com/tiinasmoko