Kas näin heiluu kassi!

Elämän värit, Hankasalmi

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 1.12.2015–7.2.2016

Näyttelyn on tuottanut hankasalmelainen Elämän värit –osuuskunta, jonka tuotteet suunnitellaan, käsinpainetaan ja ommellaan Hankasalmella, Keski-Suomessa. Osuuskunnassa kaikki osallistuvat saman tuotesarjan tekoon.

Kankaiden kuosit on vuoden 2011 alusta alkaen suunnitellut hankasalmelainen Kaisi Koivumäki, jonka tyylille on ominaista runsaus, koukeroisuus ja luksus. Nyt mukaan on tullut myös hankasalmelainen suunnittelija Heidi Wikström. Kummaltakin suunnittelijalta on kuusi kuosia ja näistä eri värivaihtoehtoja. Näillä tuotteilla tehdään keittiötuotteita, saunatuotteita, kasseja ja kodin erilaisia sisustustuotteita. Omaa kauppaa Elämän väreillä ei ole, mutta Internet-sivujen kautta voi ottaa yhteyttä ja tilata tuotteita.

Osuuskunnan historiaa

Vuonna 2000 Hankasalmella perustettiin kahdeksan naisen voimin osuuskunta Elämän värit, jonka toimenkuvaan kuului erilaisten kodintekstiilien valmistus. Toiminnan lähtökohtana oli ja on edelleen kauneus, luovuus ja sosiaalisuus. Toiminta alkoi ryijyjen valmistamisesta maa- ja metsätalousnaisissa ja laajeni painokankaiden ja muiden käsityötuotteiden tekoon, jolloin osuuskunta valikoitui sopivaksi työskentelymuodoksi. Kuosien suunnittelijana toimi Suvi Ylinen, jonka kuvoissa  seikkaili konkreettisia maaseudun kuvioita; kukkia ja lehmiä.

Nykyisin Elämän väreihin kuuluu viisi jäsentä: Tarja Pietiläinen, Anna-Kaisa Pietiläinen, Heidi Wikström, Annikki Kalliola ja Katriina Oksanen. Osuuskunnan jäsenet valmistavat tuotteet kotonaan, eikä heillä ole erityisiä työtiloja.

Elämän värit on saanut useita tunnustuksia toiminnastaan. Vuonna 2004 osuuskunta voitti Forma-tuotekilpailun design-sarjan ja 2008 Elämän värit palkittiin talonpoikaiskulttuurisäätiön kulttuuripalkinnolla. Vuonna 2011 osuuskunta sai naisfarmareiden innovaatiopalkinnon.

Lisätietoja

Tarja Pietiläinen, laskutus ja markkinointi
Elämän värit –osuuskunta
Kovalanrannantie 790 B, 41520 Hankasalmi
puh. 0400 845060 tai 0400 808970
http://www.elamanvarit.fi/Elaman_varit/etusivu.html

Heidi Wikström, suunnittelija, tilaustyöt, tuotevarasto ja varastomyymälä
Tuomaalantie 200, 41500 Hankasalmi as.
puh. 050 3011470

sähköposti info@elamanvarit.fi