Kuva (rajattu): Maija Laurinen-Czinege

Design Airi Hietalan nahka- ja hopeakoruja

Airi Hietala, Nurmes

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 27.10.–29.11.2015

Design Airi Hietalan korujen materiaalina ovat muokkaamaton nahka eli pergamentti sekä hopea. Hietalaa innoittaa Pohjois-Karjalan luonto, vaarat ja suot. Hänen koruihinsa liittyy aina tarina tai koruntilaajan antama merkitys.

Airi Hietala on monellakin tapaa uranuurtaja korutaiteilijana ja -yrittäjänä. Hän aloitti korujen suunnittelun ja työstämisen vasta eläkeikäisenä. Hän myös keksi tehdä koruja pergamentista, joka tunnetaan yleensä shamaanirumpujen ja muinaisten kirjekääröjen materiaalina. Korujen materiaalina pergamentti on lähes tuntematon.

Pergamenttikorut ovat kevyitä ja herkkiä, mutta kestäviä. Erityisen hyvin ne sopivat juhlaan. Hietala on kehittänyt myös pergamentin värjäämisen. Niinpä korut loistavat tänä päivänä monissa väreissä: luonnonvalkoisina, ruusunpunaisina, oransseina jne. Oma lajinsa ovat mustat pergamenttikorut, jotka antavat asulle särmää. Monet niistä sopivat parhaiten rokkihenkisten nuorten asuiksi.

Airi Hietala teki ensimmäiset korunsa 60-vuotiaana kansalaisopiston kurssilla. Se oli menoa. Taidon karttuessa syntyi jatkuvasti kehittyvä Design Airi Hietala -mallisto. Hietalalla on myös oma Apan Koru -niminen yritys ja nettikauppa.

Airi Hietalalla on ollut useita näyttelyitä. Uran merkkipaaluja ovat olleet palkintosija Kalevala Korun helakilpailussa sekä hopeasta taottu korusarja, jonka Nurmeksen kaupunki otti nimikkokorukseen.

Korut ja niiden tarinat löytyvät verkkokaupasta: www.akoru.net. Mutta tässä esimerkiksi pari tarinaa, jotka kertovat Airi Hietalan suhteesta työhönsä ja luontoon.

Ikiaikainen-korusarja

Herkkä kuin sudenkorennon siipi. Tai yön jääriite veden pinnalla – se, johon valo luo kuvioitaan. Pergamentista ja hopeasta. Ikiaikainen -sarjan korut kertovat luonnosta ja sen herkän mahtavista voimista. Ikiaikaisista.

Korppi-korusarja

Korppi on mustaksi muuttunut Ikiaikainen. Kuin piki tai hiili. Valitse se, kun haluat asuusi vahvaa tyyliä ja dramatiikkaa. Vaikka rannekoru. Se vie sinut aikaan, jona metsästäjä ja sotilas jännittivät jousensa tuetuin rantein. Korppi soi tummaa säveltä, ja on siksi myös rokkarin valinta.

Lisätietoja

Airi Hietala
puh. 045 7840 4065
airi.hietala (at) gmail.com