Kuvassa Johanna Mattila-Turunen: Yksityiskohta sarjasta Tähiksi taivahalle, 2015.

Kalevalan mailla
Kuopiolaisen osuuskunta Konsti X:n muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten näyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 2.9.-15.11.2015

Vuonna 2015 vietetään sekä kansanrunoihin pohjautuvan kansalliseepoksen Kalevalan että sen sisarteoksen Kantelettaren juhlavuotta: edellinen täyttää 180 ja jälkimmäinen 175 vuotta. Juhlavuoden hengessä ryhmä kuopiolaisen osuuskunta Konsti X:n muotoilijoita ja käsityöläisiä kokosi Suomen käsityön museoon yhteisen näyttelyn, jonka teemana on Kalevalan mailla.

Osuuskunnan 11:sta jäsenestä näyttelyssä ovat mukana erikoispuuseppä Jukka Ketola, keramiikkamuotoilijat Riikka Heiskanen ja Susanna Hotari sekä tekstiilimuotoilija Johanna Mattila-Turunen.

Jukka Ketolan puinen vati on sorvattu koivun pahkasta: "Rosoinen viimeistelemättömyys tavoittaa jotain Kalevalan hengestä. Sanoja ei tarvita."

Riikka Heiskanen takertuu teoksissaan Kalevalan äitien dramaattisiin tarinoihin: "Loitsujen ja taikatekojen Kalevalassa äitiys on liikuttavan inhimillistä. Kalevalan äiti kantaa huolta, vartioi, varoittaa ja puolustaa omaansa viimeiseen saakka. Keskeisinä ajatuksina ovat irti päästäminen ja toive hyvästä tulevaisuudesta. Erityisesti Lemminkäisen äidin tarina ruokki suunnittelutyötäni: musertavaa huolta, väsymätöntä etsimistä, pala palalta kokoamista ja toisaalta auringon lämpöä ja valoa."

Susanna Hotari kuvailee Taottu-sarjan mustasta savesta valmistettuja näyttelyteoksiaan: "Rouhea ja osittain lasittamaton pinta kuvaa maata ja elämän rosoisuutta. Pyöreyden tuomaa pehmeyttä ja pallon kuvaamaa avaruutta. Takomalla; hitaasti ja ajatuksella syntyy uutta ja korjaantuu vanhaa."

Johanna Mattila-Turunen: "Kalevalassa on tärkeä Kokkolintu (kotka), jonka olen huovuttanut ja kirjaillut. Kotkan liitely kuvastaa jotain ikiaikaista, ääneen lausumatonta viestiä ajassa. Tähiksi taivahalle -sarjassa kirjonnan kautta kuvastuu kiireettömyys ja ajattomuus. Pistoissa jatkumo. Välillä kuvio hajoaa palatakseen taas symmetriaan. Alku on loppu."

Osuuskunta Konsti X on perustettu Kuopiossa vuonna 1997. Perustajat olivat Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vastavalmistuneita keramiikka- ja tekstiilialan AMK-artenomeja ja muutoin alalla jo vaikuttaneita tekijöitä. Osuuskunta on mahdollistanut jäsentensä omaehtoisen työskentelyn sekä kannustanut ja tukenut heidän taiteellista toimintaansa. Osuuskuntalaiset ovat esittäytyneet yhteisissä näyttelyissä, messuilla sekä erilaisissa myyntitapahtumissa eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:

Johanna Mattila-Turunen
Osuuskunta Konsti X
johanna(at)konstikkaat.fi
050 355 4802