Raakelin fransut, ruusut ja ruukut

Raakel Kumpulainen, Viitasaari

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 29.9.–25.10.2015

95-vuotias viitasaarelainen Raakel Kumpulainen on fransun, monipuolisen kirjonnan ja keramiikan taitaja.

– Voi, et arvaa, kuinka olen innostunut, sanoo 95-vuotias Raakel Kumpulainen ja nauraa heleästi. Silmät tuikkivat veitikkamaisesti eivätkä ikävuodet paina, kun hän pääsee puhumaan käsitöistä. – En tiedä, mistä tätä intoa riittää. Mutta käsistäni, niistä minä olen kiittänyt.

Viimeksi tämä käsitöiden grand old lady hullaantui ruotsalaiseen 1800-luvun kirjontamalliin. Punaista kirjontaa pellavaliinalle, reunaan fransupitsiä, Raakel-rouvan lempiteemaa.

Fransu, pitsimäinen solminta, on kulkenut Raakel Kumpulaisen matkassa pitkän matkan. Hänen käsissään on valmistunut satoja fransuliinoja, ja valmistuu yhä. Vuosikymmenten aikana hän on opettanut lukuisille naisille tämän herkän tekniikan.

Tekijän käsitöiden määrä on hämmästyttävä. Piirongin laatikoista ja arkusta löytyy toinen toistaan kauniimpia ja huolellisesti merkattuja töitä. On leikekirjontaa, Hardangerompelua ja laakapistoin tehtyjä kuvioita niin villakankaalle kuin pellavalle. On poppanoita, rekipeittoja ja alusta loppuun saakka itse tehtyjä vaatteita.

Ja jälleen Raakel syttyy.
– Tuli valtava innostus, kun ajattelin miten valtava työ vanhan pellavakankaan takana on ollut. Ensin on kasvatettu pellava. Sitten se on valmistettu aputytön kanssa langaksi ja ryhdytty suurella innolla kutomaan. Kun sain tämän kankaan, sytyin heti suunnittelemaan, mitä sillä teen. Kangas on niin kaunis.
Tekijä kuvaa itseään ryöpsähteleväksi.
Se on totta. Milloin hän paneutuu värjäämään kasviväreillä lankoja, milloin kutomaan omat kankaansa, milloin tekemisen palo suuntautuu keramiikkaan.

Viitasaarelaisen Raakel Kumpulaisen retrospektiivinen näyttely Raakelin fransut, ruusut ja ruukut Näytönpaikassa esittelee tämän monilahjakkaan ja tuotteliaan käsityöläisen töitä. Esille on laitettu muun muassa valkoleikekirjontaa, kirjontaa pellavalle ja villakankaalle sekä keramiikkaa.

Ennen sota-aikaa Raakel kävi Naiskotiteollisuuskoulun Kittilässä. Viitasaarella ja Keski-Suomessa hän on osallistunut aktiivisesti muun muassa kotiteollisuusyhdistyksen toimintaan. Vuosikymmenet hän toimi Viitasaaren kansalaisopistossa käsityönopettajana.

Kumpulaisen energiasta kertoo, että vielä viime vuonna hän osallistui aktiivisesti opiston savipiirin toimintaan. Käsitöitä hän tekee yhä omassa kodissaan Viitasaaren keskustassa.

Lisätietoja

Marja-Liisa Kumpunen
p. 0400 520006
marjaliisa.kumpunen(at)gmail.com