Kuva: pieksämäkeläinen Silja Eränen on valmistanut satoja pitsiliinoja, joita esiteltiin Taito-lehden lisäksi muun muassa Käsityön museon näyttelyssä alkuvuonna 2014. Originaali kuva: Tuulevi Aschan

Kuvat tekstiileiksi, tekstiilit kuviksi

Mirja Marsch

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 10.2.-8.3.2015

Vuonna 2014 Taito-lehti esitteli kansikuvinaan taiteilija Mirja Marschin tekemiä tekstiilimuotokuvia. Muotokuvat syntyivät valokuvan pohjalta. Kanteen nostetut henkilöt olivat käsityöläisiä tai käsityöyrittäjiä, jotka esiteltiin Taito-lehden sivuilla.

Tiina Aalto, Taito-lehden toimituspäällikkö kertoo:

Loppuvuonna 2013 Taito-lehden toimituspäällikkönä haroin hiuksiani. Jotakin pitäisi keksiä seuraavan vuoden kansikuviin. Yhtään järkevää ajatusta siitä, mitä se voisi olla, ei ollut. Ja aika tuntui juoksevan nopeammin kuin hyvät ideat.

Joulukuisella lounastapaamisella se sitten tapahtui. Toimittaja Merja Räty selosti taiteilijasta, jota oli käynyt jututtamassa. Taiteilija oli nimeltään Mirja Marsch. Katselimme netistä Mirjan taidetta ja samassa kypsyi ajatus siitä, että hienot tekstiilitekniikoin toteutetut muotokuvat voisivat sopia myös Taito-lehden kansiksi. Epätietoisuus vaihtui salamana vahvaksi visioksi siitä, miltä vuoden 2014 kannet näyttäisivät.

Kaikissa kuudessa kansikuvassa esiintyy eri käsityöläinen, josta on isohko artikkeli lehden sisällä. Käytännössä kuvat päätyivät kansikuviksi puhtaasti alkuperäisen kuvan perusteella. Toimituspäällikkönä valitsin henkilön ja kuvan, josta kansi tehtäisiin. Välitin kuvatiedostot ja perustiedot henkilöstä Mirjalle ja annoin koko lailla vapaat kädet toteuttaa kuvat.

Kansista tuli menestys.

Lisätietoja

Tiina Aalto
Toimituspäällikkö, Taito-lehti
Taitoliitto
Kalevankatu 61, 00180 Helsinki
tel +358 40 7489 271