Onni yksillä...

Arja Laine, Leppävesi

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 10.3–6.4.2015

Onni yksillä… –näyttelyn teokset liittyvät vihkimiseen ja häihin. Esillä on vihkihuopia, häätauluja ja asiaan liittyviä muita teoksia. Näyttelyä voi kuvailla kolmella sanalla: nostalgisuus, kauneus ja herkkyys.

Vihkiryijyn perinteet johtavat vuosisatojen taakse. Morsiamelle annettiin myötäjäisinä vihkiryijy, joka toimi vihkimattona hääseremonian aikana. Vihkimaton päällä seisoo ainoastaan hääpari. Juhlan ajaksi vihkiryijy nostetiin juhlapaikan seinälle. Tilaisuuden jälkeen ryijy sai paikan kotona sängyllä, seinällä tai joskus mattonakin. Nykyään vihkimatto laitetaan yleensä kodin seinälle.

Perinteet ja historia herättivät mielenkiinnon ja innostuksen valmistaa vihkimatto nykypäivään. Valmistan vihkimatot luonnollisesti villasta huovuttamalla. Suunnittelen ja valmistan vihkihuovan hääparin toiveet ja mieltymykset huomioiden. Näin vihkihuopa on aina uniikki tuote.

Häätaulut ovat myös henkilökohtaisia, joihin kirjotaan käsin hääparin nimikirjaimet ja hääpäivä. Kodin seinällä taulu tuo mieleen muiston merkittävästä ja tärkeästä päivästä. Häätaulut pienempinä teoksina löytävät helpommin sopivan paikan kodin seinällä.

Esillä oleva vahan kihlajaiskuvan pohjalta huovutettu seinätekstiili on valmistettu märkähuovutuksella, kuten kaikki muutkin näyttelyn teokset. Villa antaa kuvaan tietynlaista pehmeyttä ja ajan patinaakin säilyttäen kuitenkin maalauksellisuuden.

Teemaan liittyen esillä on huovutettuja korurasioita. Sormussoppi on tarkoitettu pääasiassa sormusten ja korujen säilytykseen, mutta romanttisesti kosien voi sormuksen ojentaa kauniissa sormussopissa.

Jyväskyläläinen huovuttaja Arja Laine tutustui villaan ja huovutukseen jo 1990-luvulla. Varsinaisesti huovutus vei mielen ja sielun artesaaniopiskelujen aikana Petäjävedellä 2011-2013. Valtava innostus ja palo huovuttamiseen johti yrityksen perustamiseen syksyllä 2013. Villa materiaalina on monipuolinen ja taipuu taideteoksiksi ja käyttöesineiksi. Villa on materiaalina helppohoitoinen ja miellyttävä.

”Suunnittelen ja valmistan tuotteet itse. Runsaista ideoista toteutan voimakkaimmin kokemani – arvostaen ja kunnioittaen perinteitä ja luontoa. Valmistuksessa käytän luonnonkuitumateriaaleja, huovutan pääasiassa suomenlampaan villasta. Tuotteet valmistan märkähuovutustekniikalla. Tuotannossa ja materiaaleissa pyrin huomioimaan kestävän kehityksen. Tilaustuotteissa huomioin tilaajan mieltymykset ja toiveet, mikä takaa tuotteiden ainutkertaisuuden.”

Lisätietoja

Arja Laine
040 849 5272
arja.laine(at)angrywave.fi