Kuvassa: Annika Rimalan vuonna 1963 suunnittelemia Sirkus-mekkoja. Kuva © Designmuseon kuva-arkisto / Rauno Träskelin.

Marimekkoelämää – väriä, raitaa ja muotoja

Näyttely Suomen käsityön museossa 9.5.-30.8.2015

Näyttely on läpileikkaus Marimekon historiasta 1950-luvulta tähän päivään. Marimekon perustaja, Armi Ratia ei tyytynyt tuottamaan vain kankaita ja vaatteita, hänen visiossaan Marimekko oli elämäntapa. Näyttelyn tuottaa Designmuseo.

Suomalaisuuden kuosit

Suomen käsityön museon kesän päänäyttelynä on Marimekkoelämää, jossa esitellään Marimekon tuotantoa 1950-luvulta tähän päivään. Näyttely koostuu sekä moderneista että retroista Marimekon kankaista, vaatteista ja tuotteista. Kankaita on kolmisenkymmentä ja mekkoja viitisenkymmentä eri vuosikymmeniltä. Videodokumentin välityksellä voi tutustua Armi Ratian henkilökuvaan ja yhden tunnetuimman Marimekon suunnittelijan Annika Rimalan työskentelyyn.

Marimekko on ollut mukana jo yli 60 vuotta suomalaisten elämässä ja Marimekon kuoseihin liittyy vahvoja tunteita, muistoja ja tunnelmia. Näyttelyn yhteyteen on koottu muisteluseinä, joka koostuu sadasta pussukasta. Pussukat on ommeltu vanhoista käytetyistä Marimekon kankaista ja museon asiakasraati on valinnut kuosit omien muistojensa perusteella. Koko kesän ajan näyttelyssä kävijöiltä kerätään muistoja siitä, millaista Marimekkoelämää he ovat viettäneet. Ja selfien voi ottaa Marikankaasta valmistettu hattu päässään.

Marimekkoelämää-näyttelyä täydentävät kaksi muuta pienempää tekstiilinäyttelyä: Juuret syvällä – Deep Roots 6.6.–23.8.2015, jossa pohjoisamerikkalaiset tekstiilitaiteilijat kertovat teoksillaan, kuinka he näkevät, tuntevat ja kokevat skandinaaviset juurensa. Lisäksi kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilassa on Yhtä juhlaa – kansallispuku 130 vuotta -näyttely 5.6.2015–1.2.2016, jossa esitellään suosituimpia kansallispukuja eri vuosikymmeniltä. Kaiken kaikkiaan olemme peruskysymysten äärellä, mitkä ovat olleet ja ovat suomalaisuuden kuosit?

Marimekon tunnistettavat kuosit

Marimekkoelämää-näyttely on koottu Designmuseon Marimekko-kokoelmasta, jossa on yli 4000 kangasta, vaatetta ja muuta tuotetta. Suomalaisuuden ikoniksi kohonnut Marimekko on vuosikymmenten saatossa sekä toiminnassaan että tuotteissaan heijastellut eri aikakausien ihanteita. Marimekon kuviot olivat jo varhain tunnistettavia, suunnittelijat saivat melko vapaat kädet suunnitella omaleimaisia painokuvioita ja vaatemalleja. 2000-luvulla Marimekon vanhat kuviot ovat jälleen tulleet suosituiksi. 1950–1970-luvuilta peräisin olevia kuvioita on muunneltu niin vaatetuskankaisiin kuin muihin tuotteisiin. Uudet suunnittelijat ovat tuoneet raikasta ilmettä ja uusia näkemyksiä Marimekon tuotantoon. Marimekon historiaan, suunnittelijoihin ja tuotteisiin voi tutustua Designmuseon Marimekko-verkkonäyttelyssä, joka pohjautuu Designmuseon esine- ja kuvakokoelmiin.

Marimekon luotsaajat

Keväällä 2015 Marimekko nousi otsikoihin, kun uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kasko. Hän on ollut Marimekon palveluksessa vuodesta 2005. Samaan aikaan Marimekon perustajasta Armi Ratiasta valmistui Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! Tekstiilitaiteilija Ratia oli yksi ensimmäisistä ja kuuluisimmista naisjohtajista Suomessa. Hän kuoli vuonna 1979, ja 1980-luvulla yrityksen omisti monialayritys Amer. Marimekko nousi jälleen otsikoihin, kun entinen mainostoimiston omistaja Kirsti Paakkanen osti yrityksen vuonna 1991. Kauppatieteiden tohtori Mika Ihamuotilan toimitusjohtajakausi oli vuosina 2008 - 2015.

Lisätietoja: