Nypläys harrastuksena

Suomen Pitsinnyplääjät ry 25 vuotta

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 4.9.–5.12.2015

Suomen Pitsinnyplääjät ry:n kokoama 25-vuotisjuhlanäyttely kertoo nypläysharrastuksen kehityksestä 1920-luvulta nykypäivään. Se on tarina pellavan värisistä pöytäliinoista värikkäisiin koriste-esineisiin, lakanapitseistä moderniin taiteeseen, kansallispuvuista trendikkäisiin koruihin ja asusteisiin.

Nypläys harrastuksena –näyttely ravistelee tomuja vanhoista mielikuvista. Näyttely on monipuolinen katsaus nypläyksen historiaan ja se esittelee perinteisiä pitsejä Raumalta, Heinämaan-Orimattilan alueelta sekä nyytinkejä Karjalasta ja Suomenlahden ulkosaaristosta. Perinteisten pitsien rinnalle näyttelyssä kohoaa tämän päivän huikeita, moderneja pitsiteoksia. Nypläys harrastuksena -näyttelyssä on esillä pitsejä kuudeltakymmeneltä nyplääjältä eri puolilta suomea.

Pitsien materiaaleina on käytetty silkki- ja pellavalankaa, paksua juuttilankaa sekä erilaisia kasvilankoja. Kotimaisten nypläysmallien lisäksi näyttelyssä on esillä joukko kansainvälisiä erikoispitsejä paksulankanypläyksestä ohuenohuella langalla nyplättyihin Withof Dusses -pitseihin.

Suomen Pitsinnyplääjät ry on vuonna 1990 perustettu valtakunnallinen nyplääjien ja pitseistä kiinnostuneiden yhdistys. Sen tavoitteena on toimia nyplääjien yhdyssiteenä, kerätä ja välittää jäsenistölle tietoa nypläyksestä, pitseistä ja alan tapahtumista sekä ylläpitää ja kehittää nypläystaitoa Suomessa.

Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä n. 800 jäsentä, joista suurin osa on nypläyksen harrastajia, mutta mukaan mahtuu myös ammattilaisia ja yhdistyksiä. Suomen Pitsinnyplääjät ry julkaisee Pitsiposti-lehteä neljä kertaa vuodessa. Se järjestää jäsentapaamisia, näyttelyitä ja pitsimallien suunnittelukilpailuja sekä on yhteydessä kansainvälisten pitsiyhdistysten kanssa. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys julkaisi oman postimerkin sekä julkaisun: Ristiin kierto, pitsinnypläys ammattikäsityöstä harrastukseksi.

Lisätietoja:

Lisätietoa yhdistyksestä:
www.suomenpitsinnyplaajat.fi

Arja Virtanen, hallituksen puheenjohtaja / Suomen Pitsinnyplääjät ry
040 7732735
arja.virtanen51(at)gmail.com