Poppia puvuissa

Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 20.2.-31.5.2015

Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla nähdään flirttiä perinteisen pukeutumisen ja fantasian välillä. Poppia puvuissa –näyttelyssä on kahdeksan käsityöläisen näkemys perinteen hyödyntämisestä muoti-näytöspuvuissa. Puvut esiteltiin marraskuussa 2014 Suomen kädentaidot –messuilla Tampereella muotinäytöksessä Folkista poppia –sisääntulossa.

Idea muotinäytöspukuihin tuli Taitoliiton järjestämän Folkista poppia –suunnittelukilpailun myötä.

Kilpailutöissä oli odotettua vähemmän pukuja tai vaatteita, joissa olisi riemukkaasti tuotu perinnettä nykypäivään. Kilpailun innoittamina Suomen käsityön museo ja Taitoliitto kutsuivat kahdeksan käsityöyrittäjää mukaan luomaan näytöspukuja, joiden ei tarvinnut olla katu-uskottavia. Käsityöläiset valittiin entuudestaan nähtyjen näyttöjen perusteella ja mahdollisimman kattavasti ympäri Suomea. Käsityöläiset saivat kutsua omiin asukokonaisuuksiinsa myös muita käsityöläisiä.

Jokainen osallistuja sai itse päättää, mitä nosti esille suomalaisesta perinteestä. Vinkiksi annettiin suomalaisten kansanomaisten vaatetuksen tyypillisyyksiä: käsityötekniikoiden runsaus, värien kirjo, materiaalien tarkka hyödyntäminen (zero waste) sekä näiden kaikkien asioiden ennakkoluuloton yhdistely. Tuloksena syntyi kahdeksan upeaa ja mielikuvituksellista muotinäytöspukua, joista osa on näyttelyssä kokonaisena, osa asuina ja osa kuvasuurennoksina.

Kilpailuun kutsutut käsityöyrittäjät, puvun nimi ja paikkakunta:

  • Sirpa Hasa / Hasa Design, Kanakuningatar, Konnevesi
  • Laura Merz / design allsorts, Urban Nomad, Lohja, Berliini
  • Soja Murto / T:mi Soja Murto, Sara ja väre, Imatra
  • Leena Sipilä / Papiina Oy, Pinnalla, Jyväskylä
  • Pistosryhmä / Taito Kymenlaakso, Pahantorjuntapanssari, Hamina
  • Seija Ranttila / Sàgat, Unna Ulda, saamelainen, Tampere
  • Elina Saari / Felt Faction Ky, Riemurasia Orimattila
  • Minna Suuronen / Minna Suuronen Design, Ruskatar,Kuopio

Lisätietoja