Kuvassa Elina Rimpiläinen, kuvaaja Nyymix

Pukuilun maailmassa

Cosplayn ja japanilaisen katumuodin näyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 2.1.–19.4.2015

Pukuilun maailmassa -näyttely yhdistää kaksi japanilaisen populaarikulttuurin näyttävää muotoa, cosplayn ja katumuodin. Molempia on harrastettu Suomessa yli kymmenen vuoden ajan. Nykyisin nuoria ja aikuisiakin harrastajia on maassamme jo tuhansia.

Cosplay eli costume play eli pukuilu on fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutumista. Sarjakuva-, elokuva- ja pelihahmot heräävät henkiin taitavien harrastajien näppärissä käsissä. Vuodesta 2009 lähtien Cosplayn harrastajat ovat päässeet osaksi maailmanlaajuista cosplay-ilmiötä ja he ovat edustaneet Suomea kansainvälisissä arvokisoissa, kuten World Cosplay Summitissa, EuroCosplayssa ja Nordic Cosplay Championshipissa . Suomalaiset cosplay-harrastajat ovat menestyneet maailmalla loistavasti ja heidät tunnetaan erityisesti käsityötaidoistaan. Näyttelyssä voi ihailla kisoissa menestyneitä asuja, muun muassa parhaan käsityön palkinnon EuroCosplayssa voittanutta pukua.

Japanilaisen katumuodin harrastajat ihastuttavat ja piristävät suomalaisten arkea näyttävillä asukokonaisuuksilla, joita he kokoavat erilaisia elementtejä yhdistelemällä. Katumuotityylejä on useita. Pukuilun maailmassa –näyttelyssä niistä on esillä kaksi gyaru-, kaksi lolita- ja yksi visual kei -tyylistä asua sekä paljon valokuvia.

Gyaru on räväkkä tyyli, johon kuuluvat upeasti laitetut hiukset, tekoripset ja piilolinssit, tekokynnet sekä brändivaatteet. Lolitan yleisin tunnuspiirre on nukkemaisuus ja pöyhkeät mekot sekä hameet ja vaikutteet rokokoon aikakaudelta. Visual kei on japanilaisen rockmusiikin tyylilaji, joka painottaa näyttävää lavaesiintymistä. Nykyisin se myös tarkoittaa tähän tyyliin pukeutuvia ihmisiä. Visual kei -tyylissä päävärinä on yleensä musta ja hiustyylit värikkäitä ja monikerroksisia. Erilaiset efektipiilolinssit kuuluvat myös tyyliin.

Pukuilun maailmassa –näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä Cosvision ry ja Suomen käsityön museo. Japanilaisen katumuotiosion järjestelyistä vastaa Oona Kalso. Näyttely liittyy Jyväskylän museopalveluiden yhteiseen Japani on pop! –näyttelykokonaisuuteen sekä Miittimesta:Museo –projektiin, jonka tavoitteena on innostaa nuoria tuottamaan kulttuuritapahtumia nuorille.

Oheistapahtumat

Kevään 2015 aikana Pukuilun maailmassa –näyttelyyn liittyy runsaasti oheistapahtumia. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Cosplay, mitä kaikkea se voikaan olla

Cosplay Suomessa
La 17.1.2015 klo 13 – 14.30

Suomen käsityön museo, luentosali

Cosplay eli pukuilu on näkyvimmin pukeutumista erilaisiksi hahmoiksi, mutta sen harrastaminen voi olla paljon muutakin. Suomessa on harrastettu cosplayta jo yli kymmenen vuotta, ja matkaan mahtuu monenlaisia tähtihetkiä. Milloin kilpaileminen alkoi? Milloin lähdimme maailmalle? Mitä cosplayssa tapahtuu juuri nyt?

Luento esittelee cosplayn sisältämiä taidemuotoja vaatetuksesta valokuvaukseen, ja tarkastelee yhteisöllisyyden merkitystä cosplayssa sekä cosplayn harrastamista Suomessa.

Luennoitsijana Iris Rönkkö.

Miekkoja roskista - scavenger cosplay -työnäytös
La 28.2.2015 klo 13 – 15

Suomen käsityön museo, Avoinpaja

Cosplayaajien pukuihin kuuluu usein aseita, koruja ja muita esineitä, joita ei löydy valmiina kaupoista. Monenlaisia materiaaleja näiden valmistamiseen löytyy, joskus jopa yllättävistä paikoista kuten roskalavoilta! Työpajassa esitellään tekniikoita ja materiaaleja, joista tätä esineistöä voi lähteä työstämään nollabudjetilla ja kierrätyshengessä.
Työnäytöksen järjestää Arttu Seppi.
Lue tapahtuman tiedote

Anime- ja pelimusiikin konsertti
Ti 3.3.2015 klo 18 – 19

Jyväskylän Veturitallit, Klubi-tila

JYJYn (Jyväskylän Yliopiston Japani Ystävät) jäsenien oma jousikvartetti soittaa akustisesti japanilaisten anime-elokuvien ja tietokonepelien musiikkia. Luvassa tunnetut ja vähemmän tunnetut tunnarit. Solistina esiintyy Yoon-young Lee (1. viulu, Korea), Anna-Kaisa Pasanen (2. viulu, Suomi), Ayana Palander (alttoviulu, Japani) ja Haruka Kawai (sello, Japani).
Lue tapahtuman tiedote

Poseeraus- ja valokuvaustyöpaja
La 14.3.2014 klo 12 - 17

Jyväskylän Veturitallit, Höyry- ja Vaihde-tilat

Työpajan pääpaino on poseerauksen kehittämisessä sekä valokuvissa olemisen helpottamisessa. Osallistujat saavat vinkkejä itsensä ja asunsa esittelyyn kuvissa sekä opetetaan valokuvaajan ja mallin kommunikaation tärkeyttä. Lisäksi jaetaan yksinkertaisia vinkkejä valokuvien ottamiseen.

Pajan vetää valokuvaustyöpari Emilia Lahtinen ja Essi Hautala, jotka ovat työskennelleet yhdessä useamman vuoden erilaisissa Suomen cosplay-tapahtumissa. He ovat tehneet myös monia itsenäisiä photoshootteja cossaajien omasta pyynnöstä sekä kuvanneet myös ulkomaisia ansioituneita cosplayharrastajia. Työpaja tulee olemaan ammattimainen ja taatusti opettavainen kaikille osallistujille!

Cosplay Tour Europe –dokumentin ensi-ilta ja lisänäytös

La 21.3.2015 klo 14 – 18
Ensi-ilta ja Q&A-paneeli

Suomen käsityön museo, luentosali

Su 22.3.2015 klo 14 – 16
Dokumentin lisänäytös

Suomen käsityön museo, luentosali

Dokumentti esitetään toisen kerran su 22.3. klo 14 – 16. Paikkoja näytökseen voi varata sähköisesti 9.2.2015 alkaen tapahtuman tiedotesivulta.
Lue tapahtuman tiedote

Japani on pop! –kirpputori

To 9.4. klo 16 – 20
Jyväskylän Veturitallit, Klubi-tila

Onko hyllyssäsi mangoja, jotka haluaisit myydä pois? Tai kenties cosplay-tarvikkeita, joille ei ole käyttöä? Haluatko täydentää jonkin japanilaisen katumuodin asuasi? Tule kirppikselle!

Kirppis on suunnattu japanilaista popkulttuuri harrastaville. Olet tervetullut myymään tai ostamaan esim. cosplay-tarvikkeita, mangoja, keräilynukkeja tai niiden vaatteita sekä japanilaista katumuotia! Kirpputorin järjestää Kosucon-tapahtuman järjestäjät. Kirpputorin pöydät ovat maksullisia ja tuotot ohjataan Kosuscon-tapahtuman järjestämiseen sekä Jyväskylän nuorisopalveluiden toimintaan. Pöydän hinta on 10€ ja maksu tilitetään käteisellä paikan päällä. Lisätietoa / pöydän varaukset: vasarainen.minna@gmail.com.

Lisätietoja:

Suvi Liukkonen, tuottaja, Cosvision ry
suvi(at)cosvision.fi
044 308 6221

Iris Rönkkö, cosplaykonsultti, Cosvision ry
iris(at)cosvision.fi
0503418666

Oona Kalso, japanilainen katumuoti
sonikkuh(at)luukku.com
040 192 9142