Esa Niiranen: Sora skateboards

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 25.3.-24.5.2015

Puuseppä Esa Niirasen Sora Skateboards -näyttelyssä on esillä taidokkaasti käsintehtyjä, yksilöllisiä rullalautoja. Perinteet ja moderni kohtaavat laudoissa, joista jokainen on ainutlaatuinen, juuri käyttäjänsä tarpeiden mukaan eri puulajeja yhdistelemällä valmistettu. Kestävä ja kaunis käyttöesine.

Esa Niiranen (s. 1976) on lahtelainen mallipuuseppä, Uniq Designin yrittäjä ja viimeisin Pauligin valitsema Juhla Mokka –kädentaitaja. Yrityksessään hän valmistaa mittatilaustyönä huonekaluja, mutta hänen ominta erikoisosaamistaan ovat käsintehdyt, yksilölliset rullalaudat. Hän edustaa omalla osaamisellaan ja rohkealla asenteellaan uutta sukupolvea, joka toteuttaa omia unelmiaan itseensä luottaen. Esa Niiranen aikoo olla kaveri, joka keksi uudestaan rullalaudan - skeittilautojen Steve Jobs.

Rullalaudat ovat ennen kaikkea käyttöesineitä, joiden pitää kestää kovaa kulutusta. Laatu ja käytettävyys ovat Niiraselle tärkeitä ominaisuuksia, jotka hän saavuttaa vankalla ammattitaidolla. Valmistustekniikan hallinnan ja kädentaitojen lisäksi pitää tuntea käytettävät materiaalit läpikotaisin. Niiranen on itse skeitannut lapsesta asti ja ensimmäisen rullalautansa hän teki jo kymmenvuotiaana. Perinteisesti rullalaudat on valmistettu kanadanvaahterasta. Niiranen halusi kuitenkin kehittää laudan edullisemmasta ja Suomessa helpommin löydettävästä materiaalista ja päätyi kokeilujen kautta koivuun.

Niirasen rullalaudoissa perinteet ja moderni kohtaavat. Se näkyy hänen työskentelytavoissaan sekä valmiissa laudoissa. Työssään hän kunnioittaa kunkin puulajin ominaisuuksia ja yhdistää niitä toisiinsa modernein menetelmin ja materiaalein. Rullalautana pelkkä koivu osoittautui liian hauraaksi, mutta toimiva lauta syntyi lisäämällä rakenteeseen perinteisten viilukerrosten vahvikkeeksi pellavaa ja hamppua. Näyttelyssä on esillä perinteisten oloisia ja näköisiä rullalautoja, mutta ne kätkevät sisälleen huippumodernia tekniikkaa ja materiaaleja, muun muassa hiilikuitua ja kevlaria sekä rakennetta jäykistäviä liimoja ja lakkoja. Niistä valmistetaan teollisuudessa esimerkiksi luodinkestäviä varusteita ja urheiluautoja. Niirasen rullalaudat ovat käytössä lähes rikkoutumattomia ja säilyttävät laudoille tärkeän kimmoisuuden.

Sora Skateboards –rullalaudat valmistetaan tilaustyönä ja lautojen tekniset ominaisuudet suunnitellaan tilaajan mittojen, käyttötarkoituksen ja ulkonäkötoiveiden mukaisesti. ”Puu on materiaalina yksilöllinen ja sillä on aina jonkinlainen sielu. Jokainen työ on aina erilainen ja materiaali vaikuttaa siihen, millainen tuotteesta tulee. Se motivoi ja palkitsee,” Niiranen kertoo. Lautojen käyttötarkoitus vaihtelee katulaudasta cruiseriin, pintamateriaali voi olla jopa nahkaa tai tuohta, koristelu käsin maalattu tai silkkipainettu, tyyli nykymuotoilusta old schooliin. Käsintehdyt, yksilölliset rullalaudat ovat koko maailman mittapuussa harvinaisia. Niirasen valmistamia lautoja rullaakin ympäri maailmaa.

Lisätietoja: