Temppelin tekijät

Japanilaisen puurakentamisen perinne

Näyttely Suomen käsityön museossa 17.9.-5.12.2015

Temppelin tekijät –näyttely tuo Suomen käsityön museon syksyyn seesteisen tuulahduksen Japanista. Näyttely kertoo Japanin perinteisestä puurakentamisesta käsityökalujen, puuliitosten ja videoiden välityksellä.

Japanilaiset puuseppämestarit – daikut - tunnetaan äärimmilleen hiotusta ammattitaidosta, puuliitosten hienovaraisesta ja kärsivällisestä toteutuksesta sekä omistautumisesta työlleen. Japanilainen puunkäsittelyperinne kattaa monta työvaihetta alkaen puiden kasvattamisesta, jatkuen aina puumateriaalin käsittelystä valmiin tuotteen loppuviimeistelyyn saakka. Puuliitosta tehdessään daiku laskee ja ottaa huomioon, kuinka puuliitos asettuu rakennuksessa paikoilleen sadan vuoden kuluttua.

Työkalut ovat Japanissa puuseppämestareiden käsien ja sielujen jatkeita. Parhaimpaan lopputulokseen päästäkseen puunkäsittelyn eri vaiheissa tarvitaan lukuisia työkaluja. Jokaisella japanilaisella peruspuusepälläkin on käytössään noin 70 työkalua, mutta työmaasta riippuen daikuilla voi olla käytössään niitä jopa 180. Työkalujen käytännöllisyys, muoto ja kauneus ovat syntyneet vuosisatojen saumattomassa yhteistyössä työkaluja valmistavien seppämestareiden kanssa.

Temppelin tekijät –näyttelyssä on esillä Everett Kennedy Brownin märkälevy-kollodium -menetelmällä kuvattuja valokuvia tämän päivän puuseppämestareista ja heidän työkaluistaan. Brown on yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka on jo vuosia asunut Japanissa. Osa hänen kuvaamistaan maisemista, esineistä ja ihmisistä ovat poikkeuksellisia, osa hyvinkin tavallisia. Kummassakin tapauksessa Brownin historiallisella menetelmällä otetuissa kuvissa välittyy japanilainen henki ja tunnelma, joita ei paljaalla silmällä luonnossa erota.

Temppelin tekijät –näyttely liittyy Takenaka Carpentry Tools Museumin näyttelysarjaan Suomessa. Sarjan aloitti Pro Puu Gallerian Puu ja perinne -näyttely 8.6.-31.7.2015 ja jatkaa Suomen arkkitehtuurimuseon Sukiya - Japanilainen teehuone –näyttely 2.9.-15.11.2015.

Näyttely-yhteistyössä mukana:
Suomen käsityön museo, Jyväskylä
Suomen arkkitehtuurimuseo, Helsinki
Pro Puu Galleria, Lahti
Takenaka Carpentry Tools Museum, Kobe
Gallery A4, Tokio
Suomen Japanin instituutti, Tokio

Temppelin tekijät -näyttelyyn liittyvät tapahtumat

Torstai 17.9.2015 klo 17.30 – 19.30 !
valokuvaaja Everett Kennedy Brown
Lue tiedote

Valokuvaaja Everett Kennedy Brownin luento on PERUTTU! Kansainvälisten lentoyhteyksien ongelmien vuoksi valokuvaaja Everett Kennedy Brown on estynyt tulemasta Eurooppaan ja Suomeen, joten torstaiksi 17.9.2015 klo 17.30 – 19.30 sovittu luento on peruttu. Pahoittelemme asiaa!

Perjantai 20.11.2015 klo 14-17 työnäytös
puuseppämestari Akinori Abo

Lisätietoja: