Nina Nisonen: Eino 1896, minitekstiili 9x9x8 cm, 2015. Kuva: Pertti Nisonen.

MINItekstiilinäyttely

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden näyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 19.12.2015 – 6.3.2016

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry täyttää vuonna 2016 kuusikymmentä vuotta. Yhdistys aloittaa merkkivuoden juhlinnan minitekstiilinäyttelyllä. Tämä minitekstiilitaidetta esittelevä katselmus on järjestyksessään kahdeksas TEXO ry:n järjestämä minitekstiilinäyttely.

Ensimmäinen suomalainen miniatyyritekstiilinäyttely pidettiin 1979 Helsingissä Galleria Brondalla ja ensimmäinen kansainvälinen minitekstiilinäyttely oli Lontoossa 1974.  Tuolloin töiden enimmäiskooksi oli määrätty 20x20x20 cm. Vuonna 1980 Lontoon neljänteen minitekstiilibiennaaliin haki 1600 taiteilijaa ympäri maailmaa, ja se työllisti järjestäjät totaalisesti ja niinpä 1982 biennaalia ei enää järjestetty. Vuonna 1985 aloitettiin Unkarin Szombathelyssä kansainvälinen minitekstiilinäyttely, joka jatkuu edelleen. Muita minitekstiilinäyttelyitä järjestetään mm. Comossa Italiassa, Bratislavassa Slovakiassa, Yhdysvalloissa, Australiassa...

Onko koolla merkitystä?

Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi on pohtinut tekstiilin koon merkitystä. Pienestä koosta on se etu, että työt ovat helppo pakata ja postittaa paikasta toiseen ja maasta toiseen. Näyttelyä varten ei tarvita suuria museo- tai galleriatiloja. Teosten valmistus on taiteilijalle halvempaa, koska työaika ja materiaalikulut ovat vähäisemmät ja se suo mahdollisuudet kokeiluihin. Taloustieteilijä Schumacher onkin sanonut: ´Pieni on kaunista´.

Kaiken ei tarvitse olla suurta. Teos voi saada voimaa pienuudestaan. Pieni herättää myönteisiä tunteita jopa hellyyttä. Pientä pitää myös katsoa läheltä. Se on usein tekstiilille hyvä, koska se koostuu rakenteista, yksi tapahtuma on usein pinnassa. Materiaali ja rakenne muodostavat struktuuria. Näyttelyn työt ovat asetettu ikään kuin tekstiilitaiteilijan työpöydälle työlampun valossa tarkasteltaviksi. Pienessä läheltä katsottavassa työssä materiaalin ja tekniikan hallinta on oltava varmaa.

Pienestä suuri hallittu kokonaisuus

Nykyajassa kaikki on suurta ja hallitsematontakin. On hienoa rakentaa pieniä maailmankaikkeuksia ja hallita kaikkea yhdellä silmäyksellä. Minitekstiilien päämääränä voi olla kuvata pieniä esineitä, lähestyä korun funktiota, pienentää suuria esineitä tai kuvata niiden yksityiskohtia. Näin voidaan saada katsojat näkemään ympäristöä ja todellisuutta uusin silmin, löytämään kauneutta ja muita arvoja yllätyksellisistäkin paikoista. Minitekstiilit kuvaavat myös ajatuksia ja ideoita tai tunnelmia ja ne voivat olla kolmiulotteisia veistoksia.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden näyttely

MINItekstiilinäyttelyn kuraattorina on toiminut tekstiilitaiteilija Heli Tuori-Luutonen. 51 taiteilijaa jätti jurytykseen teosehdotuksiaan ja näyttelyyn valittiin teokset seuraavilta taiteilijoilta: Synnove Dickhoff, Ariadna Donner, Katri Haahti (Vuoden tekstiilitaiteilija 2015), Elina Helenius, Aino Kajaniemi, Merja Keskinen, Inka Kivalo, Maija Lavonen, Sonja Löfgren, Sanna Majander, Mirva Mikkonen, Eeva Mäkinen, Nina Nisonen, Ulla-Maija Pitkänen, Ulla Pohjola, Suvi Suikki, Sari Syväluoma, Janna Syvänoja, Annaliisa Troberg, Riitta Turunen, Maisa Turunen-Wiklund, Ulla-Maija Vikman, Johanna Virtanen, Kristiina Wiherheimo ja Jaana Woll.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuonna 1956 perustettu tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö. Texo ry on Teollisuustaiteen Liitto Ornamon jäsenjärjestö. Jäseniä Texo ry:ssä on 350. Yhdistys aloitti merkkivuoden juhlinnan Minitekstiilinäyttelyllä, joka on ollut esillä jo syksyllä 2015 Tampereella Verkarannassa.

Näyttelyn oheisohjelma

Näyttelyyn liittyen järjestetään työpaja: La 20.2.2016, klo 13–17 Powertool-workshop
Ohjaajana toimii muotoilija, taidepedagogi, TaM Laura Isoniemi. Työpajassa tehdään matka kankaiden kautta muistoihin ja minuuteen, molempia vahvistaen unohtamatta estetiikkaa. Hyödynnetään käytettyjä materiaaleja ja työstetään jokaiselle oma tekstiiliesine, joka tuottaa mielihyvää, herättää muistoja ja tukee jokaisen omia voimavaroja. Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen.
Hinta 40 €
www.lyyti.in/powertoolpaja

Lisätietoja:

Mervi Vuolas (työryhmän pj.)
mervi.vuolas(at)turkuamk.fi
p. 044-907 4593