Kuvassa yksityiskohta Vuorelman kansallispukukuvastosta vuodelta 1952. Kuvaston pukuakvarellit on tehnyt taiteilija Alli Touri. Kuva: Suomen kansallispukukeskus

Yhtä juhlaa – suomalainen kansallispuku 130 vuotta

Kansallispukujen historiaa ja juhlaa vuosien varrelta

Kansallispuvun juhlavuoden näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 6.6.2015 – 17.1.2016

Yhtä juhlaa -näyttely juhlistaa suomalaisen kansallispuvun 130-vuotista historiaa ja kansallispukujemme käyttöä suomalaisille merkityksellisissä tilanteissa. Suomalainen kansallispuku on elänyt mukana tapahtumissa ja juhlissa ja sillä on kerrottavanaan monta nostalgista tarinaa. Suomalaisen kansallispuvun historia on jatkoa kansanpukujen historialle. Kansallispuvut pohjautuvat kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiin juhla-asuihin.

Venäjän keisaripari vieraili Suomessa 5.8.1885 ja Lappeenrannassa keisarinna Maria Feodorovna sai suomalaisilta naisjärjestöiltä lahjaksi käsitöillä koristetun soutuveneen. Veneen soutajina oli kahdeksan kansallispukuihin pukeutunutta naista. Heidän pukunsa edustivat Suomen maakuntia ja pukujen malleina olivat kansanomaiset juhla-asut. Tapahtuma uutisoitiin näyttävästi sanomalehdissä myös maamme rajojen ulkopuolella. Tätä tapahtumaa pidetään suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivänä.

Tänä päivänä Suomessa on noin 400 erilaista kansallispukumallia. Osa kansallispuvuista on suomalaisten erityisesti rakastamia, kuten Pauligin Paulan tunnetuksi tekemä Sääksmäen naisen kansallispuku. Näyttelyssä onkin esillä kansallispukujemme historian suosituimpia ja rakastetuimpia malleja. Näyttelyssä kerrotaan myös, kuinka kansallispukumallit ovat muuttuneet 130 vuoden aikana: yleismuodin mukaan kankaita kevennettiin, hameen helman pituuksia muutettiin ja puvun osia karsittiin ja kansallispuvun yhteys kansanpukuihin alkoi etääntyä.

Vuonna 1979 perustettiin Suomen kansallispukuneuvosto. Neuvoston yhtenä tehtävänä oli uusien kansallispukumallien kokoaminen ja olemassa olevien tarkistaminen esikuviaan vastaaviksi. Pukutarkistuksissa mm. puvun materiaalit ja mittasuhteet palautetaan alkuperäisiä vastaaviksi hyödyntäen museoiden kokoelmia. Pukuja saatetaan myös täydentää uusilla puvunosilla esim. esiliinoilla, päähineillä ja päällysvaatteilla. Tänä päivänä Suomen kansallispukukeskus vastaa pukutarkistuksista ja uusien pukumallien kokoamisesta. Edelleen kaikki olemassa olevat kansallispukumallit ovat yhtä virallisia ja arvokkaita sellaisinaan. Ne kertovat omalta osaltaan suomalaisen kansallispuvun tarinaa.

Lisätietoja