Omin käsin

Näyttely Suomen käsityön museossa 23.1.-28.8.2016

Suomen käsityön museon Omin käsin -näyttely tuo esiin muistoja menneiltä vuosikymmeniltä herätellen retrofiiliksiä kävijöissä. Näyttelyssä on poimintoja suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun kehityksestä 1940 – 70 -luvuilla. Omin käsin viittaa samannimiseen lehteen, joka käsityöohjeineen ja vinkkeineen eli mukana Suomen sotienjälkeisissä vaiheissa. Se viitoitti tietä onnelliseen ja käytännölliseen arkielämään suurten yhteiskunnallisten muutosten aikana. Aikakauden käsityöaarteet sekä Omin käsin -lehti käsityö- ja elämänohjeineen luovat ainutlaatuisen näyttelykokonaisuuden, jossa ihmeteltävää ja omin käsin tekemistä riittää kaikenikäisille.

"Jospa säästäisitte ompelemalla omin käsin"
Omin käsin -lehti ilmestyi vuodesta 1938 aina vuoteen 1972 asti, jolloin nimeksi vaihtui Tee itse. Omin käsin -lehden käsityömallit, ohjeet ja kaavat suunniteltiin käyttökelpoisiksi kenelle tahansa, ne soveltuivat niin perinteisiin maalaiskoteihin kuin moderneihin kaupunkikoteihin. Lisäksi annettiin vinkkejä ja ohjeita muodikkaaseen pukeutumiseen ja kodin sisustamiseen.

"Pitsinpätkiä, kankaanpaloja ja jäännöslankoja"
Sota-aikana valmistettiin vaatteita ja tarvikkeita sotaväen tarpeisiin Omin käsin -lehden ohjeiden mukaan. Pula-ajalla raaka-aineiden ollessa kortilla ei lannistuttu, vaan keksittiin keinoja korjata, uusiokäyttää ja kierrättää materiaaleja. Oivaltavien ohjeiden avulla vanhoista säkeistä tehtiin pyyhkeitä, lasten lakanoita tai pöytäliinoja. Kankaantähteet kelpasivat vielä nenäliina-aineksiksi. Kauneudesta ei silti tingitty, tehtiin ”Sievää ja sorjaa käytännöllisyyden kumppanina”.

"Oikean harkinnan luomaa kodikkuutta, järjestystä ja kauneutta"
Nousukaudella siirryttiin maalaismiljööstä lähiöihin ja ahtaampiin koteihin. Omin käsin -lehdessä annettiin opastusta pienemmän asunnon käytännölliseen, mutta kauniiseen sisustamiseen. Ajan henkeen kuului, että nainen hoiti kodin ja lapset miehen käydessä työssä. Uusiin tyyppitaloihin, niin sanottuihin rintamamiestaloihin, tehtiin roolien mukainen huonejako. Keittiö suunniteltiin perheenäidin valtakunnaksi ja olohuone oli miehen lepopaikka.

"Kotiemme käsitöiden puolesta"
Omin käsin -lehden pitkäaikainen päätoimittaja käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkki (1907 – 2000) painotti suomalaisen käsityön juuria, karjalaisuutta ja kansainvälisyyttä. Virkki tuki nuoria suunnittelijoita esittelemällä heidän tuotantoaan Omin käsin -lehdessä ja perustamansa Koti- ja taideteollisuusliike Vokki Oy:n näyttelyissä. Opettajataustainen Virkki antoi käsitöiden ohella hyvään makuun ja tapoihin liittyviä neuvoja. Esimerkiksi ”Kauniita käsintehtyjä nenäliinoja ei koskaan tunne omistavansa liikaa”. Käsityötaidon ja käsitöiden säilyttäminen oli Virkin tärkeä päämäärä, mikä myös toteutui. Omin käsin -näyttelyssä käsityöt kertovat menneestä ajasta, mutta katsoja voi löytää yhtymäkohtia myös tähän päivään. Yhteiskunnallisia muutoksia ja taloudellisia haasteita, kierrätystä ja kiinnostusta käsillä tekemiseen – nousukautta vai nykypäivää?

Näyttelyn yhteydessä järjestetään luentoja ja kokoontumisia käsitöiden äärellä. Puikot kilisevät ja koukut käyvät 50–60-luvun olohuoneessa Suomen käsityön museossa.

Yhteistyössä Tyyne-Kerttu Virkki -säätiö, Otavamedia Oy ja Omin käsin -kulttuuriluotsit.

Lisätietoja: