Kuvassa vasemmalla: Eila Minkkinen: Mietiskelevä kettu -rintaneula, 1977, sterlinghopea, valutyö, 68 x 75 x 20 mm. Oikealla: Eila Minkkinen: Karpalo, veistos, 2005, kupari, juotostyö. 15 x 15 x 20 cm.

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen?

Hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkinen

Jyväskylän taidemuseon Alagalleria 4.3.-10.4.2016
Suomen käsityön museon Ikkunagalleria 4.3.-15.5.2016

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely esittelee läpileikkauksen maamme eturivin kuvanveistäjän ja korutaiteilijan Eila Minkkisen (s. 1945) tuotannosta. Keski-Suomessa Konginkankaalla syntyneen taiteilijan metalliveistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa ja koruja sekä lasiveistoksia Suomen käsityön museossa. Hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo. Kupari, teräs, hopea, pronssi ja kierrätetyt materiaalit taipuvat veistoksiksi ja koruiksi.

Minkkinen on pitkän uransa aikana kokeillut monia eri metallintyöstötekniikoita. Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä on esillä repoussé-tekniikalla (punsselipakotus) toteutettuja kupariteoksia. Hänelle myönnettiin 1992 Valtionpalkinto repoussén elvyttämisestä ja käytöstä nykyaikaisten taideteosten valmistuksessa. Työskennellessään paperimateriaalin kanssa, hän pohti, voisiko metalli rypistyä kuten paperi. Näin syntyi hänen oma tekniikkansa, "rypistetty kupari". Osa näyttelyn veistoksista Minkkinen on valmistanut omalla profiilitekniikallaan, jossa kuparista leikattuja useita samanmuotoisia levyjä liitetään yhteen ja lopputuloksena syntyy kolmiulotteinen veistos. Jyväskylän taidemuseossa näyttelyvieraita tervehtii 2010-luvulla syntynyt Iloiset Facebook-kaverini -sarja.

Eila Minkkinen kertoo Suomen käsityön museossa esillä olevista koruista seuraavaa:

Monien työtapojen joukossa opin ikivanhan repoussé-työtavan ollessani oppilaana kultasepänverstaassa 1962-65. Työtavalla tehdään reliefimäisiä kuvioita ohueen, pehmeää metallia olevaan levyyn. Sopivimmat metallit ovat kulta, hopea ja kupari. Lähes ensimmäiseksi tein koruihin kasvokuvioita, kuten kupariseen rannerenkaaseen vuodelta 1963. Aloin valmistaa 1975 koruja suomalaisista metsäneläimistä valutekniikalla. Eläinaiheisista koruista tuli erittäin suosittuja, ja ketut, jänikset ja karhut ovat edelleen tuotannossa.

Korumateriaalit ja työtavat ovat vaihdelleet kokeilunhalun ja innostuksen mukaan. 1985 tein paperikoruja ja 1996 yhdistin tietokoneen komponentteja ja mammutinluuta kaulakoruissa. Ajatuksenani oli, miten ihminen on kehittänyt tekniikkaa mammuttien sukupuuttoon kuolemisen jälkeen. Muita käyttämiäni materiaaleja ovat mm. kivet, emali, luu ja puu. Vuodesta 2013 lähtien olen kokeillut lasin ja jalometallien yhdistämistä lasiveistoksissa.

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely on ollut aiemmin esillä laajempana Rauman taidemuseossa 2015.

Jyväskylän taidemuseon Alagalleria 4.3.-10.4.2016
Kauppakatu 23, Jyväskylä

Suomen käsityön museon Ikkunagalleria 4.3.-15.5.2016
Kauppakatu 25, Jyväskylä

Avoinna ti-su 11-18
Vapaa pääsy.

Lisätietoja

Laura Korhonen
amanuenssi
tiedotus ja markkinointi
Jyväskylän taidemuseo ja Suomen käsityön museo
laura.korhonen(at)jkl.fi
puh. 046 9051896
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo
www.craftmuseum.fi