Kuva: Maria (omakuva; yksityiskohta), kuva: Mikko Kupari

Pala palalta

Maria Kuparin mosaiikkitaidetta

Suomen käsityön museon Ikkunagalleria 7.9.–13.11.2016

Maria Kupari valmistaa mosaiikkiteoksia puhtaasta tekemisen palosta. Harmonisten ja kekseliäästi koottujen töiden materiaalina Maria käyttää kierrätettyjä astioita.

Maria Kupari (s.1984) on kotoisin Vesangasta ja valmistunut Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 2004. Hän asuu perheensä kanssa Jyväskylässä. Maria kertoo käsillä tekemisen palostaan seuraavaa:

"Käsilläni olen tehnyt aina ja paljon. Tuntuu että se on tapa olla olemassa ja sen avulla käsittelen elämäni asioita. Käsillä tekeminen tuo iloa, lohtua, merkitystä ja jäsentää mielessä asioita sekä niiden välisiä suhteita. Toisaalta mosaiikkitöiden teko on hauskanpitoa, väreillä ja muodoilla herkuttelua, puhdasta flow-tilaa. Kun teen mosaiikkitöitä, nautin keskittyä työskentelyyn, joka toisaalta on pikkutarkkaa ja hidasta, toisaalta antaa minulle täyden vapauden, sillä jokaisen mosaiikkipalan muodon määrään minä itse käsin leikkaamalla.

Kierrätettyjen astioiden käyttö töissäni on minulta luonteva kannanotto meitä ympäröivään tavaratulvaan. Silloin ei tarvitse ostaa uusia materiaaleja, joiden valmistuksen vaiheista ei ole tarkkaa tietoa. Parhaiten löydän materiaalia mosaiikkitöihini kirppareilta. Huonokuntoiset ja kuluneet astiat ovat parhainta mosaiikkimateriaalia. On palkitsevaa koota jotain uutta ja kaunista esineistä, jotka ovat tulleet tiensä päähän alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Haluan nostaa esille hylättyjen esineiden piilossa olevan potentiaalin. Upotan töitteni osaksi muistoja, jotka muuten heitettäisiin pois. Rikkinäinen puurolautanen lapsuusajalta ja laatikossa lojuva, rikkoontunut kitsch-esine ovat saaneet uuden elämän. Viehätyn ajatuksesta, että rikkinäinen jälleen eheytyy ja muuntautuu osaksi jotain uutta ja yllättävää.

Usein kierrätysmateriaalit antavat itsessään inspiraatiota töihini. Huumori ja leikki ovat minulle tärkeitä ja niitä toivon myös välittyvän taiteeni kautta katsojalle. Mosaiikeistani huokuva runsaus iskee leikkisästi silmää pelkistämisen ihanteelle.

Haaveilen tulevaisuudessa lisäkouluttautumisesta, inspiroivan kierrätysmosaiikkiaiheinen kirja toteuttamisesta ja siitä, että voin kehittää mosaiikkityöskentelyäni kierrätysmateriaalien pohjalta edelleen. Seuraavaksi työni voisivat muuttaa muotoaan kolmiulotteisiksi. Olisi myös hienoa löytää sopivia myyntikanavia tuotteilleni.”

Oheisohjelma

Lauantai 1.10.2016 klo 12.00–17.00
Päivä mosaiikkitaiteilijana

Maria Kupari avaa kaikille avoimessa yleisöluennossa omaa tapaansa luoda mosaiikkia ja kertoo inspiraationlähteistään. Kupari viehättyy erityisesti kierrätysmateriaalien käytöstä ja päivä jatkuukin maksullisen työpajan muodossa, jossa päästään kuorruttamaan oma esine mosaiikilla. Luennolle on vapaa pääsy, mutta työpajaan osallistuminen maksaa maksaa 15€.
Sitovat ilmoittautumiset työpajaan torstaihin 29.9. mennessä osoitteessa: lyyti.in/paivamosaiikkitaiteilijana
Lue tiedote

Lisätietoja

Seuraa Maria Kuparin blogia: www.kuparimaria.wordpress.com