Soile Aartialan posliinimaalausta. Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi

Sievästi siveltimellä

Perinteistä posliinimaalausta

Suomen käsityön museon Aulagalleria 30.9.–4.12.2016

Näyttelyssä nähdään neljän posliinimaalarin Soile Aartialan, Mirja Komusaaren, Tuula Laurilan ja Maija Ojastin taidokkaita töitä omista lempiaiheista.

Sievästi siveltimellä näyttelykokonaisuus koostuu neljän posliinimaalarin töistä. Neljää maalaria yhdistää yhteinen, nyt jo edesmennyt oppi-isä, perinteisen posliinimaalauksen taitaja Ole Lindgren. Lindgren oli oppilaidensa mukaan vaativa mutta lempeäotteinen opettaja. Hän oli kehittänyt oman perinteiseen posliinimaalaukseen perustuvan värien- ja siveltimenkäyttötekniikan. Päästäkseen Lindgrenin oppilaaksi piti maalata hyväksyttävästi niin sanottu koelautanen. Maalauksen alkuopetus perustui toistoon. Siveltimen oikeaa otetta, käden asentoa ja maalausliikettä toistettiin niin pitkään, että jälki miellytti opettajaa. Ruusun piti näyttää siltä kuin se perinteisesti oli näyttänyt. Ruususta voitiin edetä hedelmien maalaamiseen ja vaihe vaiheelta edettiin omien sommitelmien luomiseen.

Posliininmaalauksen historia harrastuksena liittyy Euroopassa 1700-luvulla perustettujen posliinitehtaiden suosituimpien mallien leviämiseen ja kopiointiin. Arvostetussa Meissenin posliinitehtaassa koulutettiin maalarit työhönsä. Mallit klassiseen tyyliin kopioitiin taidemuseoiden vanhojen taideteosten kukka-, hedelmä- ja maisema-aiheista. Muoto- ja miniatyyrikuvat ovat olleet myös suosittuja.

Monet 1700-1800-lukujen esineet sekä maalausmallit ovat käytössä vielä nykyäänkin. Kun posliinitehtaissa kuviot maalataan lasitteen alle, posliininmaalauksen harrastajat maalaavat kuvionsa lasitteen päälle. Maalatut työt poltetaan useita kertoja uuneissa. Tällöin maalaukset sulavat posliinin lasitteeseen kiinni. Posliininmaalauksen harrastajan ihanteena on kopioida vanhojen mestareiden kuva-aiheita mahdollisimman tarkasti alkuperäisen mallin mukaan.

Nykyäänkin monet harrastajat etsivät aiheita kopioitavaksi. Maalattavaksi sopivia kuvia voi löytää taidekirjoista, postikorteista, painokuvista, kiiltokuvista – jopa marmeladipurkin tuote-etiketeistä voi löytyä juuri sopiva hedelmäasetelma kopioitavaksi posliinille. Harvoin tulee ajatelleeksi, että arkipäiväisten, monistettujen hedelmä- ja kukka-aiheiden alkuperäiset esikuvat ovat 1700-luvun maalaustaiteessa ja sijaitsevat vanhan taiteen museoissa eri puolilla Eurooppaa.

Oheisohjelma

Posliininmaalausta harrastava Soile Aartiala pitää työnäytöstä Pinkkiperjantaina 14.10. klo 12-17.

Aulagallerian näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja

Soile Aartiala
aartiala.soile(at)gmail.com
p. 0400 669826