Kuva: Teatterimuseo / Ilona Kemppainen

Unelmien kuteita

Teatteripukunäyttely

Suomen käsityön museo 15.9.–4.12.2016

Suomen käsityön museossa on syksyn ajan esillä hurmaava ja värikylläinen pukunäyttely Unelmien kuteita. Näyttelyssä esitellään Teatterimuseon kokoelmissa olevia historiallisten näytelmien ja esitysten asuja eli epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle.

Epookkipuvut ovat aikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Ne eivät välttämättä ole historiallisen tarkkoja pukuja, vaan ne pyrkivät tavoittamaan esitettävän aikakauden tunnelman. Pukuun kutoutuu paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin. Meidän tarvitsee vain osata kuunnella niitä! Unelmien kuteita –näyttely tarjoaa pukuelämysten lisäksi näkökulmia näyttämöpukujen kuunteluun.

Näyttelyssä esillä olevat yli viisikymmentä näyttämöpukua edustavat kolmea historiallista tyyliaikakautta: keskiaikaa, renessanssia ja rokokoota. Puvut vievät esiintyjät ja katsojat mukanaan toiseen aikaan ja paikkaan, mutta näyttämöpuvuillakin on oma pitkä historiansa. Esitysten ohjaajat, esiintyjät, pukujen suunnittelijat ja valmistajat ovat tehneet esityksistä ja sen aikakaudesta aina omat tulkintansa. Tästä johtuen esimerkiksi 1950-luvulla tehty renessanssipuku näyttää erilaiselta kuin 1990-luvulla valmistettu, vaikka ne ovatkin saaneet innoituksensa samalta vuosisadalta.

Unelmien kuteita -näyttelyn on Teatterimuseolle suunnitellut ja koonnut TaT Joanna Weckman. Hänen mielestään näyttelyn aarre on Suomen ensimmäisen suuren näyttämödiivan, Ida Aalbergin pariisilaiskorsetti: ”Idan korsetti kertoo aikansa naisnäyttelijöiden tarinaa. On vaadittu valtavaa rohkeutta selättää ennakkoluuloja teatterissa työskentelyä kohtaan. Varhaisten naisnäyttelijöidemme työskentely ei ole ollut helppoa.” Myös Lahden Työväen Teatterin puvut ja esineistö puhuttelevat Weckmania: ”Teatteri toimi vain vuodesta 1920 vuoteen 1930, kunnes kommunistisena pidetty toiminta kiellettiin. Teatteri oli todella köyhä, peltipurkeista tehtiin miekkoja, shampanjapullojen vaaleanpunaisesta kreppipaperisuojuksesta viuhkoja. Sisällissota oli juuri takana ja he halusivat tehdä teatteria ja luoda kauneutta ympärilleen.”

Ihastuttavia näyttämöpukuja on myös mahdollista päästä itse sovittamaan. Näyttelyssä on valikoima kokeiltavia asuja Teatterimuseosta ja Jyväskylän kaupunginteatterista. Kuvaa itsesi tyylikkään peilin edessä ja jaa kuva Suomen käsityön museon Instagramissa!

Voit tutustua omalla mobiililaitteellasi katkelmiin esillä olevien pukujen näytelmistä. Seinätön museo -ääniopastus löytyy osoitteesta www.tarinasoitin.fi/unelmienkuteita

Oheisohjelma

Kokeillen kohti unelmien kuteita
Suomen käsityön museo, Jyväskylän kansalaisopiston ja Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusala järjestävät yhteistyössä kurssikokonaisuuden, joka liittyy Suomen käsityön museon Unelmien kuteita -näyttelyyn. Kurssilla kuulet pukusuunnittelijoiden luentoja, kokeilet lyhyissä ja koko päivän kestävissä työpajoissa erilaisia tekstiilitekniikoita.
Kurssikokonaisuuteen liittyy kaksi avointa yleisöluentoa, jotka järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa ja ne pidetään Suomen käsityön museossa.
Lue "Kokeillen kohti unelmien kuteita" -kurssin tiedote ja koko ohjelma työpajoineen

Keskiviikko 12.10. 17.30–19.00
Luento: Kauneuden paino – kankaanpainanta näyttämöpuvuissa
Pasi Räbinä, pukusuunnittelija

Luennoitsija esittelee useiden näyttämöproduktioiden kautta erilaisilla painokangasmenetelmillä toteutettuja näyttämöpukuja ja kankaita. Hän kertoo ja näyttää esimerkein käyttämiään painokangastekniikoita sekä pohtii materiaalin merkitystä pukusuunnittelijan suunnitteluprosessissa.

Keskiviikko 23.11. 17.30–19.00
Luento: Inspiroiva matka illuusioon
Karmo Mende, lavastaja ja pukusuunnittelija

Viron taideakatemiasta valmistunut ja parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa lavastajana työskentelevä Karmo Mende kertoo lavastajan työstään niin teatteri-, ooppera- kuin TV–produktioissa. Kaikissa on kyse illuusion luomisesta jolloin materiaalit ja tekniikat on keksittävä aina uudelleen.

Luennoille on vapaa pääsy.

Insta-kilpailu Suomen käsityön museossa 4.12.2016 asti
Suomen käsityön museossa kuka tahansa voi olla teatteridiiva! Unelmien kuteita –näyttelyn ajan museon toisessa kerroksessa pääsee kokeilemaan näyttämöpukuja ja poseeraamaan näyttävästi. Ota selfie itsestäsi näyttämöpuku päällä ja jaa se Instagramissa hashtageillä #unelmienkuteissa ja #suomenkäsityönmuseo. Englanniksi käytämme hashtagejä #theatraldeams ja #craftmuseum.
Lue tiedote

Lisätietoja

Näyttelyn sisäänpääsymaksusta (6€) saa kahden euron alennuksen näyttämällä Jyväskylän kaupunginteatterin syyskauden lippua. Vastaavasti näyttelykuittia näyttämällä saa kaupunginteatterin Ansa-musikaalin lipusta kahden euron alennuksen (norm. 36€).