Kuva: Anna Ahlqvistin neuleita

UNIONIN26

Suomen käsityön museon Ikkunagalleria 18.5.–4.9.2016

Myyntinäyttely Unionin26 tarjoaa monipuolisen kattauksen suomalaiseen taidekäsityöhön. Suomen eturivin taidekäsityöläisten näyttelystä voi hankkia itselle tai lahjaksi keramiikkaa, lasiesineitä, ylellisiä neuleita ja huiveja eri materiaaleista, printtipussukoita ja -asuja, koruja kierrätysmateriaaleista, emalista, hopeasta ja lasista. Valaisimissa ja kulhoissa yhdistyvät puu ja emali.

Ikkunagalleriassa esiintyvät taidekäsityöläiset tuovat terveisiä Unionin26-osuuskunnasta eli samannimisestä liikkeestään, joka sijaitsee Helsingissä CraftCornerissa Etelä-Esplanadin ja Unioninkadun kulmauksessa Kauppatorin tuntumassa. CraftCorner järjestää erilaisia kokemuksia käsityöstä näyttelyin, tapahtumin ja kouluttamalla, joten taidekäsityömyymälä istuu hyvin koko kulman toimintaan.

Unionin26 on vuonna 2015 perustettu muotoiluosuuskunta, joka myy suomalaista korkeatasoista taidekäsityötä. Taidekäsityöläiset työskentelevät ja asuvat pääosin Etelä-Suomessa, kuten Porvoossa, Hämeenlinnassa, Nurmijärvellä ja Helsingissä, mutta mukana on osaajia myös muualta Suomesta, kuten Emalipuun Ulla Huttunen ja Arto Salminen Korpilahdelta Keski-Suomesta ja Katja Lettinen Inarista.

Osuuskunta on erinomainen tapa yhdistää voimat taidekäsityönmyynnin edistämiseksi. Jokainen tekijä on vuorollaan myyjänä liikkeessä ja saa näin suoraa palautetta asiakkailta omista töistään. Myös asiakkaista on hauskaa tavata ihmiset töiden takana – kivijalkakauppa mahdollistaa esimerkiksi uniikkien tuotteiden esittelyn ja myymisen. Se on palkitsevaa, koska asiakas näkee, tuntee ja kokee tuotteen omin käsin. Parasta liikkeessä on asiakkaiden kohtaaminen ja hyvä palaute turisteilta. – Nykyisin monen käsityöläisen ja muotoilijan tuotteita myydään verkossa, mutta mikään ei korvaa aitoa kohtaamista kivijalkakaupassa, hehkuttaa Ulla Huttunen Emalipuusta.

Tekijät

Knitworks / Anna Ahlqvist, neuleet merinovillasta, karitsanvillasta ja pellavasta
Anna Ahlqvistin suunnittelemien neuleiden materiaalina on Italiassa kehrätty korkeatasoinen villalanka. Merinovilla sopii herkällekin iholle ja sopii neulekäyttöön ympäri vuoden. Anna suosii luonnonmateriaaleista myös karitsanvillaa ja pellavaa. Pienet sarjat sopivat eettisyyttä korostaviin tuotteisiin. Neulepuseroiden- ja neuletakkien sekä villahuivien ja pipojen muotoilu on persoonallista, klassista ja yhdistettynä laadukkaisiin materiaaleihin neuleet ovat ajattoman tyylikkäitä ja pitkäikäisiä.
www.knitworks.fi

Elinaleoni – kudotut kankaat
Taiteen maisteri ja artesaanikutoja Elina Airikkala käyttää tekstiiliensä kudontaan merinovillaa, pellavaa, puuvillaa sekä kashmiria kokien kutojana olevansa osa vuosituhantista ketjua. Airikkalan tavoitteena on antaa ainutlaatuisella suunnittelulla oma persoonallinen panoksensa tekstiileille. Kankaissaan hän käyttää murrettuja, suomalaisen metsänpohjan, lumisen peltosängen ja ylikukkineen pajunkissaoksan värejä. ”Luonnonmateriaaleihin on ihmisen hyvä itsensä kääriä tai toisensa peitellä”.
www.elinaleoni.com

Heila Design
Tuotemerkki syntyi 2013 vaatesuunnittelija Päivi Uusitalon ja tekstiilisuunnittelija Sari Puhdon yhteistyönä. Toimivat vaatteet on suunniteltu aikuiselle naiselle ja ne ovat yksilöllisiä, ekologisia, käytännöllisiä ja kauniita. Osana materiaalia kierrätetään hyvälaatuisia miesten paitoja. Ylijäämäkankaista valmistetaan huiveja, pantoja ja koruja. Päivi Uusitalon kokemus tanssi- ja teatteripuvustajana tekevät vaatteesta mukavan päällä ja Sari Puhdon printtikuosit elävöittävät kokonaisuutta.
www.helleaalto.fi/vaatteet.htm

Huoku-keramiikka
Leena Juvonen on valmistuttuaan taiteen maisteriksi tehnyt uniikkia, puu-uunipoltettua käyttökeramiikkaa Pohjois-Helsingissä sijaitsevalla työhuoneellaan. Huoku-nimi kuvaa tulen hehkua ja alkukantaisen polttomenetelmän rustiikkia nostalgiaa käsin tehdyissä esineissä. Käyttökeramiikan lisäksi valmistuu reliefejä ja veistoksia. Huoku-tuotteet ovat puu-uunipoltettuja, käsityönä tehtyjä, uniikkeja käyttöesineitä keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Sarjaan kuuluu yrttiruukkuja, uunivuokia, sipulipurkkeja sekä rasioita ja saippuakuppeja. Kuvat esineiden pinnoissa ovat vanhoja aasialaisia ornamenttejä, jotka on painettu kostealle savelle rautaoksidilla.
www.leenajuvonen.com

Nina Lehos, lasikorut
Nina Lehos valmistui arkkitehdiksi, mutta kiinnostui lasista ja tutki diplomityönään suomalaisen lasimaalauksen historiaa. Konservointiopintojen jälkeen hän on konservoinut lasimaalauksia. Korumuotoilu mahdollistaa suunnittelun ja käsityön yhdistämisen. ”Sydämeltäni olen käsityöläinen. Nautin suunnittelusta, mutta kaipaan sen vastapainoksi pikkutarkkaa toteuttamisprosessia. On tyydyttävää toteuttaa koru alusta loppuun ja nähdä oman työn kaari aina luonnosvihosta asiakkaan kaulalle”, kertoo Nina. Hän tutkii selkeissä koruissaan lasin läpinäkyvyyttä, valonheijastuskykyä ja värikylläisyytta. Ikkunagalleriassa esitellään lisäksi koruja, joissa lasiin yhdistetään ohuita metallipintoja.
ninalehos.com

Moodag-hopeakorut
Koruyrittäjä Katja Lettinen on palkittu Tampereen Kädentaidot -messuilla Vuoden Artesaanina 2014. Hän on valmistunut Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta. Moodag-korut on suunniteltu laatutietoiselle ja suomalaista käsityötä arvostavalle kuluttajalle. Ajattomuus, yhdisteltävyys ja käyttömukavuus ovat korusuunnittelun lähtökohtia. Voittoisa korusarja A Drop of Inari on syntynyt pohjoisissa maisemissa Inarissa, missä Katja Lettinen asuu ja työskentelee. Erinomaisen vastaanoton saaneen korusarjan muotokielen kauneutta kuvaa kaiverruskuvioissa toistuvat tunturikoivujen raidat lumista tunturia vasten. Kaikki korut on valmistettu sterling-hopeasta.
www.moodag.com

Nastatuote
Jaana Pajuniemi valmistaa Porvoossa printtipussukoita itse suunnittelemistaan kuoseista. Jokaisen pussukan hän painaa erikseen ja ompelee valmiiksi. Tuotteita ei valmisteta metritavarasta. Tekstiilitaiteen maisteriksi valmistuneen Jaanan kuosimaailma on pyöreälinjaista, rauhallisen toistuvaa, selkeää, nostalgista. ”Pyrin yhdistelemään värejä harmonisesti ja tasapainoisesti sekä siten, että värit hehkuvat. Tuotteet on tarkoitettu sykähdyttämään mieltä ja ilahduttamaan silmää normaalissa arkikäytössä. Toivoisin, että tuotteesta tulisi omistajalleen tavallaan luottoystävä, joka antaa positiivista tunnelmaa. Tuotteissani on ehdottoman tärkeää laatu ja käyttökelpoisuus.

Anna Schroderus
Anna Schroderus suunnittelee ja valmistaa lasisia käyttöesineitä arkeen ja juhlaan Helsingin Suomenlinnassa. "Hokema kauniimmasta arkitavarasta on minulle muotoilutyön lähtökohta. Muotoilen käyttöesineet mahdollisimman yksinkertaisiksi, helppo- ja monikäyttöisiksi. Väreillä ja niukoilla yksityiskohdilla pyrin tuomaan käyttäjälle iloa arjen keskelle. Käsityönä saadaan lasiesineeseen sellaisia yksityiskohtia, joita ei ole mahdollista toteuttaa teollisilla valmistustavoilla. Aidon käsityön leimana monen työni pohjassa näkyykin usein punttelin jättämä ympyräjälki. Taidekäsityöläisenä valmistan suunnittelemani työt itse suupuhaltamalla tai sulasta lasista muotoilemalla. Jätän töihini käsityön jälkiä, joista voi aistia ihmisen työn ja läsnäolon.”
www.annaschroderus.fi

Menopaluu-kierrätyskorut
Jaana Tuomisto muotoilee Menopaluu-designkoruja ja korutaidetta kierrätysmateriaaleista. Menopaluu-designkorut ovat sekä käytettäviä, visuaalisia että ekologisia. Menopaluu-designkorut ovat luonteeltaan näyttäviä ja isokokoisia. ”Korutaiteessa keskityn kantaaottaviin sisältöihin, jolloin korun perinteinen käytettävyys antaa tilaa puhtaasti taiteellisille tavoitteille”, Jaana kertoo. Tuomistolla on kaksi tutkintoa: Hän on valmistunut sekä muotoilijaksi että 2013 kuvataiteilijaksi Lahden Ammattikorkeakoulusta.
www.jaanatuomisto.fi

Emalipuu
Ulla Huttusen ja Arto Salmisen käsistä syntyy kulhoja, koruja ja erilaisia käyttö- ja taide-esineitä puusta ja emalista. Ikkunagallerian näyttelyyn valmistuivat ensimmäiset puusta ja emalista valmistetut valaisimet. Emalipuu-yritys on syntynyt kahden tekijän ja kahden materiaalin liitosta. Metalliseppä Ulla Huttunen ja puuseppä Arto Salminen asuvat ja työskentelevät Keski-Suomen metsien keskellä, Korpiahon vanhalla koululla. Ulla ja Arto valmistavat esineitä uniikkiteoksina sekä piensarjoina arki- ja juhlakäyttöön. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan itse.
www.emalipuu.fi

Heli Valaja, keramiikka
Studiokeraamikko ja taiteen maisteri Heli Valaja valmistaa Rengossa, Hämeenlinnan lähellä, taidekeramiikkaa sekä pieniä sarjoja käyttökeramiikkaa. Työt viimeistellään sähkö- tai puu-uunissa. Piensarjoina syntyy pöydän kattaukseen liittyviä tuotteita; sirottimia, salaattikastikepulloja, kulhoja, maljakoita, tarjoilualustoja… Väritykseltään ja muodoltaan ne sopivat yhdistettäviksi teollisten tuotteiden kanssa tuomaan kattaukseen persoonallisuutta. Oma tuoteryhmänsä ovat erilaiset kynttilän alustat ja korkeat kynttilänjalat. Polku-alustoja voi käyttää tuikkujen alustoina, mutta myös pienten syötävien tarjoiluastioina. Kaikki käyttöesineet ovat konepesun ja mikroaaltouunin kestäviä.
www.helivalaja.fi

Lisätietoja

Unionin26
CraftsCorner
Unioninkatu 26, Helsinki
Taidekäsityötä, taidetta ja designia
ma-pe 10-18, la 10-16
puh. 040 1639353

Facebook-sivut