Suomalainen kansallispuku

Näyttely Suomen käsityön museossa 20.5.–3.12.2017

Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle on Suomalainen kansallispuku –näyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. 19.5.2017 avattavassa näyttelyssä koko museo on varattu kädentaitojen ylistämiseen. Näyttelyn suojelijana on presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.

Suomalainen kansallispuku syntyi itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä samaan tapaan kuin kansallishymni ja Suomen lippukin. Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosien aikana. Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta yhdessä Kansallispukuraadin kanssa.

Suomalainen kansallispuku -näyttely tuo esiin rajattomat, ajattomat kansallispukumme ja esittelee laajasti eri alueiden pukujen eroja sekä niiden valmistukseen liittyviä käsityötekniikoita. Kansallispukumalleja on tänään Suomessa noin 400, joista yli puolet on suomenkielisiltä alueilta ja vajaa puolet suomenruotsalaisilta alueilta. Näyttelyyn kansallispukuja marssitetaan esiin yli 50 eri puolilta Suomea. Näyttelyn ohessa järjestetään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi luentoja, puku- ja työnäytöksiä sekä koulutusta avointen kansallispukupajojen muodossa.

Lisätietoja