Suomalainen kansallispuku

Näyttely Suomen käsityön museossa 20.5.–3.12.2017

Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle on Suomalainen kansallispuku –näyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. 19.5.2017 avattavassa näyttelyssä koko museo on varattu kädentaitojen ylistämiseen. Näyttelyn suojelijana on presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.

Näyttelyn avajaisia juhlitaan perjantaina 19.5. klo 18.00 alkaen. Näyttelyn avaa Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Avajaisiin ovat kaikki tervetulleita.

”Kansallispuvut ovat parhaimmillaan taitoteoksia, juhlapukuja, jotka on valmistettu rakkaudella aikaa ja rahaa säästämättä. Niihin on sijoitettu vuosisataisten taitojen ja tietojen kirjo kankaina, kaavoituksina, koristeluina ja ompeleina. Kansallispukukokonaisuus on erilaisten puvunosien yhdistelmä, johon tarvitaan eri käsityöalojen osaamista ja runsaasti harjaantumista. Kutojat, neulojat, ompelijat, hatuntekijät, jalkineiden valmistajat, nahan muokkaajat, pitsin nyplääjät, kultasepät, kankaanpainajat, nauhanpunojat, kirjojat ja myssymaakarit saavat näyttää puvun teossa taitonsa.”
Leena Holst, Kansallispuku (2011).

Suomalainen kansallispuku -näyttely tuo esiin rajattomat, ajattomat kansallispukumme ja esittelee laajasti eri alueiden pukujen eroja sekä niiden valmistukseen liittyviä käsityötekniikoita. Kansallispukumalleja on tänään Suomessa noin 400, joista yli puolet on suomenkielisiltä alueilta ja vajaa puolet suomenruotsalaisilta alueilta. Näyttelyyn kansallispukuja marssitetaan esiin yli 50 eri puolilta Suomea. Näyttelyn ohessa järjestetään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi luentoja, puku- ja työnäytöksiä sekä koulutusta avointen kansallispukupajojen muodossa.

Suomen käsityön museon ja Suomen kansallispukukeskuksen suursatsaus maamme juhlavuoteen on Suomalainen kansallispuku -näyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. Museon kerroksissa keskitytään eri teemoihin kansallispukujen maailmassa. Suomi-seinän kuvakoosteissa pohditaan suomalaisuutta monesta näkökulmasta ja voit kuvauttaa itsesi kansallispukuisen nuken kanssa maitolaituriin nojaillen tai voit istahtaa Suomi-pukuisen miehen viereen. Näyttelyn kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä olevien yli 50 puvun, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Kansallispukujen valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. Perheen pienimmille on koottu esille kansallispukuihin puettuja nukkeja.

Suomalainen kansallispuku syntyi itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä samaan tapaan kuin kansallishymni ja Suomen lippukin. Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista 1700- ja 1800-luvuilta. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosien aikana. Tänä päivänä Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta yhdessä asiantuntijoista koostuvan Kansallispukuraadin kanssa.

Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, jotka olivat pukeutuneet kansallispukuihin. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet.

Näyttelyn oheisohjelmassa on kesän ja syksyn mittaan erilaisia tapahtumia, esimerkiksi luentoja, puku- ja työnäytöksiä sekä avoimia kansallispukupajoja, joista voit tulla hakemaan neuvoja kansallispuvun valmistamiseen. Kansallispuvun juhlapäivää vietetään lauantaina 7.10., jolloin esitellään uutena pukututkimuksen tuloksena Johanneksen naisen kansallispuku.

Ohjelma museon verkkosivuilla

Mikä on Suomen kansallispukukeskus?

 

Suomen kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista. Kansallispukukeskus hoitaa pukutarkistuksia, kouluttaa kansallispuvun valmistajia ja kurssiopettajia, järjestää näyttelyitä, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia sekä opastuksia. Suomen kansallispukukeskus toimii Suomen käsityönmuseon yhteydessä. Keskus perustettiin Jyväskylään vuonna 1991 ja toimii nykyään Suomen käsityön museon yhteydessä Kauppakadulla Jyväskylässä. Vuonna 2010 toimintansa päättäneen Kansallispukuneuvoston tehtävät siirtyivät Suomen kansallispukukeskukseen. Aiemmin Kansallispukuneuvoston yhteydessä toiminut Kansallispukuraati jatkaa toimintaansa Suomen kansallispukukeskuksen toimintana.

Suomen kansallispukukeskus

Tietoa kansallispuvun käytöstä ja hoidosta löydät tämän linkin takaa.

Opastusvaraukset

Lisätietoja