Kuva: Maija Astikainen

Tuakon takomo

Seppämestari Jarkko Kaartilanmäki

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 6.9.–10.11.2017

Näyttelyssä on esillä seppämestari Jarkko Kaartilanmäen taottuja tuotteita viime vuosilta. Lävistetyt reiät, niitatut liitokset ja erilaiset vasaralla lyödyt pintastruktuurit antavat oman leimansa taottuun työhön. Näillä tekniikoilla valmistettu tuote eroaa merkittävästi teollisesta. Yksityiskohdat ovat tärkeitä myös suuressa kokonaisuudessa. Taotut rakenteet sopivat hyvin suunniteltuina monenlaiseen arkkitehtuuriin ja julkisiin tiloihin.

Jarkko Kaartilanmäki (s. 1979) opiskeli Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta metalliartesaaniksi 2000-2003 sepän työhön erikoistuen. Pajansa Kaartilanmäki perusti kotiseuduilleen Sulkavalle 2002. Kaartilanmäki kierteli kisällinä mestareiden opissa Suomessa ja ulkomailla ja suoritti 2011 seppämestarin erikoisammattitutkinnon.

Miten innostuit sepän työstä? Miksi Sulkavalla?
Ukkini ja isäni olivat kumpikin metallialan ammattilaisia. Ukillani oli oma paja, joten materiaali oli jo lapsuudesta hyvin tuttu. Alkusysäyksen sepän työhön sain ensimmäiseltä taontakurssilta Lahdessa. Opettajana kurssilla oli unkarilainen Gabor Szombathy ja häntä avusti jo alaa opiskellut Sami ”Rautakärpänen” Lehtomaa Laukaasta. Heidän esimerkkinsä ja laadukas opetus olivat riittävä sysäys lähteä tutustumaan alaan syvemmin. Suurena innoittajana toimi myös ukkini, jolla oli ollut paja lähes koko elämänsä, vapaus tehdä työtä mistä pitää, omalla tavallaan ja hyvin. Nämä innostivat oman pajan rakentamiseen.

Sulkavalla työskentelen rauhallisen ympäristön, Saimaan ja hyvien kontaktien vuoksi. Olen pitänyt täällä nyt pajaa 15 vuotta katumatta kertaakaan päätöstäni. Ympäristö antaa sekä fyysisen että henkisen rauhan työn tekemiseen. Silti hyvät yhteydet mahdollistavat toimimisen valtakunnallisesti.

Ovatko sepät verkostoituneita?
Olen verkostoitunut kollegojeni kanssa ympäri maailmaa. Järjestin Rautasulka -seppätapahtumaa kolmena vuonna Sulkavalla. Tapahtuman ansioista sain laajat kontaktit. Lisäksi olen osallistunut lukuisiin seppätapahtumiin Euroopassa, joissa olen pitänyt työnäytöksiä ja tutustunut muihin seppiin. Työyhteisönä sepät jakavat taitojaan ja tietojaan mielellään kollegoilleen. Tällainen työyhteisön tuki on tärkeää silloin, kun työskentelee paljon yksin pajallaan. Muilta sepiltä saa paljon inspiraatiota ja kannustusta työhön. Koulutan myös omalla pajallani uusia seppiä alalle.

Kerro työstäsi!
Työhöni kuuluu olennaisesti hyvä asiakaspalvelu. Teen omaan myymälän ja jälleenmyynnin sisustuspainotteista mallistoa, tilaustöitä yksityisille ja yrityksille, lisäksi teen taiteellisempia veistoksia. Mieluisimpia töitäni ovat ne, joissa on haastetta suunnittelussa ja teknisessä toteutuksessa. Pienen paineen alla voi yllättyä itsekin mihin kaikkeen sitä pystyy. Myös suuremmat kokonaisuudet ovat hienoja, sellaisia joissa voi olla jo suunnitteluvaiheessa mukana, koska silloin ei tarvitse tehdä kompromisseja.

Mitä ominaisuuksia seppä tarvitsee nykyisin menestyäkseen?
Nykyisin seppä tarvitsee menestyäkseen asiakaspalvelu- ja sosiaalisia taitoja. Uteliaisuus uuden kokeiluun ja soveltamiseen vievät omaa osaamista eteenpäin. Taontatekniikat ovat 4000 vuoden takaa, mutta muun tekemisen on oltava vahvasti kiinni tässä päivässä.

Käytätkö sosiaalista mediaa?
Sosiaalinen media on yksi keino olla kiinni tässä ajassa. Sosiaalisessa medialla on iso rooli niin markkinoinnissa, brändäyksessä kuin kontaktien pitämisessä kollegoihinkin. Sometan päivittäin, käytän eniten Instagramia ja Facebookia.

Miten näet sepän ammatin tulevaisuuden?
Sepät ovat pystyneet työllistämään itsensä aina olemalla kiinni hetkessä ja muuttamalla työn kuvaa vastaamaan kysyntää. Tällä hetkellä taiteelliset työt ja sisustusesineet ovat isommassa roolissa. Tulevaisuus voi olla jotakin muuta, mutta rauta on plastisena materiaalina muunneltavissa. Suurin este voi olla mielikuvituksen puute tai jämähtäminen paikoilleen. Tulevaisuus on sepistä itsestään kiinni.

Lisätietoja

Seppämestari Jarkko Kaartilanmäki
040 091 8200
jarkko(at)tuakontakomo.com
Lohilahdentie 640, 58610 Telakanava
http://www.tuakontakomo.com/

Instagram: https://www.instagram.com/tuakontakomo/
Facebook: https://www.facebook.com/tuakontakomo