Kuva: Roger Binns

Cerámica

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 15.12.2018–12.5.2019

Vahva muotokieli yhdistää nicaragualaisen keramiikan ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan.

Heini Riitahuhdan keramiikkainstallaatiot seuraavat geometrisuudellaan Ruth Brykin jalanjälkiä. Teokset muodostuvat kuusikulmaisista keramiikkapaloista, joista jokainen on oma taiteellinen maailmansa. Heksagonit on maalattu lasitettu ja poltettu parhaimmillaan neljää kertaa. Kerroksellinen syvyys sekä kauneuden kepeys ovat valloittaneet kansainvälisiä gallerioita jo vuosia ja nyt jyväskyläläisillä on mahdollisuus saada lähikosketus töihin.

Nicaragualaisen nykykeramiikan juuret ovat syvällä historiassa. Esikolumbisista ajoista tiedetään lähinnä keramiikan avulla, jolla oli tuolloin suuri seremoniallinen merkitys. Työmenetelmät eivät ole suuresti muuttuneet vuosisatojen aikana pienessä San Juan de Orienten kylässä, jossa työvaiheissa ei säästellä. Töitä kiillotetaan käsin jokaisen välivaiheen aikana. Tuloksena on uniikit työt, joiden selkeä identiteetti yhdistää ne vain yhteen kylään maailmassa.

Vahvan muotokielensä vuoksi paikallisten keramiikkatähtien työt ovat valloittaneet yhdysvaltalaisia gallerioita ja eurooppalaisia museoita osoittaen, että keramiikka voi ratkaista köyhyyden ongelmia.

Aulagallerianäyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja