Käsityössä elämän tuntu

Suomen käsityön museo haluaa esitellä käsityötä sen laajassa merkityksessä. Siksi myös perusnäyttely Käsityössä elämän tuntu nostaa esiin niin tämän päivän osaamista, erikoisuuksia kotoa ja maailmalta kuin yhteisiä muistojamme menneestä. Käsityöperinne elää edelleen ja kulkee mukanamme joskus huomaamattakin.

Elämän iloissa ja suruissa

Näyttely vie matkalle lapsuuden arkipäiväisyyksien ääreen: parsimisen, paikatun rakkausvillapadan ja pyykinpesun luo. Suomalaisia yhdistävät myös muistot koulukäsitöistä. Ne herättävät muistoja oli koulu käyty sitten ennen sotia tai ihan äskettäin. Esineilläkin on omat tarinansa: paljon paikatulla tikkuripaidalla on pitkä, jopa romanttinen tarina, jota se nyt kertoo näyttelyvieraille.

Näyttelyssä voi kokea muistoja yli ajan, pistoja eri vuosikymmenten käsityöhön ja jopa tuonpuoleiseen. Elämän kehä -osa tarkastelee ihmisen elinkaarta syntymästä kuolemaan. Käsityöt kulkevat mukana kuin huomaamatta, eri aikakausina eri merkityksissä, elämän suruissa ja iloissa

Käsityö elää

Perusnäyttelyn pääpaino on kuitenkin tässä ajassa: käsityö elää. Käsityötä esitellään taiteena, ammattina ja monien harrastuksena. Käsityöt ovat yhtä aikaa perinteisiä ja rajoja rikkovia. Tämän päivän trendejä edustavat muun muassa tuunatut Reinot, miesten partakorut ja neulegraffitit. Nykykäsityö voi laajentua moneen suuntaan ja kertoo samalla oman aikamme arvostuksista.

Vuosittain Taidon päivänä Suomen käsityön museo valitsee Vuoden käsityöläisen, joka esitellään perusnäyttelyssä. Käsillä tekeminen ei ole loppunut maailman muutoksista huolimatta, vaan taitoa tarvitaan edelleen. Tunnustuksen ovat saaneet muun muassa neurokirurgi ja kakkutaiteilija, mikä kertoo käsityön merkityksen laajuudesta.
Lue lisää Vuoden käsityöläisestä

Koe näyttely kaikilla aisteilla

Kosketuspintaa tarjoaa aistitila, jossa esineet on tuotu käden ulottuville. Aistitilassa voit istahtaa ja vaikkapa kuunnella käsityön ääniä, kokeilla yllesi vaatteita, haistella menneiden aikojen käsityön hajuja, maistella karamellia tai vain katsella ympärillesi.
Lue lisää aistitilasta

Perusnäyttelyssä saa koskettaa kaikkia vitriinien ulkopuolella olevia esineitä. Näyttelyvieraat saavat myös halutessaan kutoa vanhoilla kangaspuilla ja neuloa kävijöiden tekemää kaulaliinaa. Neuloessa voi katsoa Laura Neuvosen palkittua Kutoja-animaatiota.

Perusnäyttelyn voi kokea äänipolun kautta. Aikuisille on tarjolla äänipolut Taitavia naisia asialla ja Kyllä äijätkin osaa. Nuorille suunnattu äänipolku on nimeltään Kiertokulku ja lapset voivat ihmetellä Missä villalanka kasvaa yhdessä Päkä-lampaan ja muiden eläinten kanssa. Englanninkielinen äänipolku Shoemaker’s journey vie kengäntekijän matkaan.
Tutustu äänipolkuihin

Lisätietoja