Punasavesta. Anri Tenhusen keramiikkaa
Näyttely Suomen käsityön museossa 2. - 28.10. 2001

"Haasteellisinta punasaven käsittelyssä on tasalaatuisten käyttöesineiden valmistaminen. Pienteollisessa sarjassa eivät esineet saa laadultaan poiketa toisistaan. Vaikka tietty tuote olisi kymmenenkin vuotta tuotannossa, on tuotteen pysyttävä tasalaatuisena. Valmistusprosessissa dreijauksesta polttoon esine käy käsieni lävitse lähes parikymmentä kertaa. Keramiikan valmistus on käsityötä kirjaimellisestikin otettuna."

Keraamikko Anri Tenhunen on työskennellyt 25 vuotta kotimaisen punasaven parissa erikoistuen käyttöesineiden valmistukseen. Gallerianäyttelyssä on esillä Tenhusen kattaukseen ja ruokailuun sopivia keramiikkatuotteita, kuten kulhoja, kuppeja, kattauslautasia ja pikareita. Punasaven keraamikko on valinnut materiaalikseen sen kestävyyden, kotimaisuuden ja monipuolisuuden vuoksi. Vaikka punasavi on vaativa materiaali ja saattaa tuottaa yllätyksiä tekijälleen valmistusprosessin aikana, kiehtoo Tenhusta juuri materiaalin haasteellisuus.

Anri Tenhusen punasavituotteiden yksinkertainen muotokieli ja pelkistetty ilmaisutapa on vuosien työskentelyn tulosta. Muoto seuraa esineiden käyttötarkoitusta, mutta muodot ovat myös vuosien aikana pienteolliseen sarjatuotantoon sopiviksi hioutuneita. Töiden muotokieli puhuttelee myös Suomen ulkopuolella, sillä esineitä on ollut näyttelyissä ja kilpailuissa mukana eri puolilla maailmaa, mm. Japanissa, Englannissa ja Egyptissä. Anri Tenhusen tuotteita on saatavilla tällä hetkellä Helsingin lisäksi myös Ranskassa ja Japanissa.

Punasavesta -näyttely on osa käsityön museon gallerianäyttelyjen sarjaa, jossa esitellään syksyn 2001 aikana pitkän linjan käsityöläisiä, alansa parhaita Suomessa.


Käsityöläistapaaminen ma 1.10. klo 13.00. Punasavesta kattauksiksi: Anri Tenhunen kertoo työstään keraamikkona.
Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja
puh (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Anri Tenhunen, keraamikko
puh (03) 7352 764