Garde-robe
Maarit Mustosen tekstiiliveistoksia

Näyttely Suomen käsityön museossa 6.9. - 25.11. 2001


Luen materiaalejani, kangasta, lankaa ja väriä tunnustelemalla niiden omia sisäisiä taipumuksia ja jännitteitä, haen ja hyödynnän niitä. Pyrin siihen vuorovaikutukseen, mikä parhaimmillaan syntyy ajatuksen viedessä työtä eteenpäin. Joskus se onnistuu niin, että voin olla tyytyväinen. Ainakin hetken.

Maarit Mustonen käyttää teostensa valmistamiseen erilaisia repimisen, leikkaamisen, ompelun ja värjäämisen menetelmiä, jopa polttamista. Mustosen töiden materiaaleina ovat usein jäykkyyksiltään ja läpikuultavuuksiltaan erilaiset kankaat, mm. silkkiorganzat, -taftit ja -krepit. Hänen teoksissaan myös saumoilla on oma merkityksensä, ne eivät ole vain välttämättömiä materiaalien yhdistämisessä vaan myös tehokeinona.

Lähes kaikki Garde-robe -näyttelyn teokset ovat uusia, kevään ja kesän 2001 aikana toteutettuja.

Näyttelyn vertauskuvallinen nimi tarkoittaa sekä vaatesäiliötä että puvustoa, ja viittaa Mustosen vaateteoksiin, viitteellisiin vaatteisiin, jotka ovat päälle puettavissa, mutteivät suoranaisesti käytettävissä. Vaatekomero ja erityisesti sen sisältö koetaan usein hyvin intiimiksi ja yksityiseksi alueeksi; paljastaahan se sisällöllään ja sen järjestyksellä paljon omistajastaan

Seireenit-sarjan vaateteokset - Hermot, Luomet, Arvet, Suonet ja Rypyt - on valmistettu läpinäkyvistä silkki- ja polyesterorganzoista. Materiaaliensa, niiden käsittelyn ja väriensä kautta ne välittävät tekijänsä huomioita ihosta, kehosta ja ajasta. Näyttelyssä on esillä myös ompelun ja värjäyksen erikoistekniikoin toteutettuja huiveja ja shaaleja, joiden värimaailmaan kuuluu mm. hehkuvaa oranssia, himmeää kultaa ja hämärien varjojen värejä. Vaateteoksia täydentävät samaan aihepiiriin, elämänkiertoon liittyvät Kutu- ja Veriverkko -teokset, jotka on valmistettu nimiensä mukaisesti valkoisista ja punaisista langoista virkaten.

Taideteollisesta korkeakoulusta 1995 tekstiilitaiteilijaksi valmistunut Maarit Mustonen (s. 1965) sai Suomen Kulttuurirahaston apurahan keväällä 2001 taiteellista työskentelyä varten. Marraskuussa 2001 avataan hänen töitään esittelevä näyttelynsä Toucher (Kosketus) Pariisissa, Suomen Ranskan instituutissa. Näyttelyn nimi viittaa samoihin teemoihin kuin Garde-robekin - yksityiseen ja henkilökohtaiseen, koskettamiseen.

Lisätietoja
Tiedottaja Laura Korhonen
puh (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Tekstiilitaiteilija Maarit Mustonen
puh (040) 738 2937, (09) 387 3537
email helmielsa@hotmail.com