Hanji - paperitaidetta Koreasta
Näyttely Suomen käsityön museossa 16.5.-17.6. 2001.

--> in English

Suomen käsityön museon gallerianäyttely esittelee korealaista paperitaidetta - hanjia - eri muodoissaan. Perinteiset paperinvalmistusmenetelmät ovat yhä käytössä korealaisten taiteilijoiden keskuudessa. Esillä on mm. vanhoja käsitöitä, kalligrafeja, teepöytiä, tarjottimia, astioita, säilytyskoteloita, asuja ja nykytaidetta.


Mitä on Hanji?

Hanji on mulperipuun kuoresta valmistettua perinteistä korealaista paperia. Mulperipuu kasvaa Korean niemimaalla vuorten rinteillä ja laaksoissa. Mulperipuun kestävästä kuidusta valmistettu paperi säilyy jopa tuhat vuotta mutta on silti käsissä pehmeän tuntuista. Pinnaltaan paperi on kiiltävää ja läpikuultavaa. Hanji hengittää ja kestää työvaiheisiin kuuluvaa kuidun "hakkaamista puuvillan veroisesti. Näiden ominaisuuksien vuoksi korealaiset paperintekijät ovat luottaneet materiaaliinsa jo 1600 vuotta.


Hanjin historia

Koreassa hanji-paperia käytettiin sekä tärkeiden dokumenttien tallennukseen että päivittäisten tarve-esineiden valmistukseen. Hanji on ollut kalligrafien suosiossa vuosisatoja rakenteensa ja pehmeän pintansa vuoksi. Hanjin kestävyyden ansiosta lukuisat historialliset dokumentit ja maalaukset Korean Koryo- ja Choson-dynastian ajoilta ovat säilyneet meidän päiviimme asti. Vuonna 755 kirjoitettu laaja teksti kuvailee yksityiskohtaisesti Silla-dynastian käsityöläisten paperinvalmistusta ja buddhalaisten tekstien tallennusta. Korealaiset veivät paperia myös muinaiseen Kiinaan, jossa sitä arvostettiin maailman parhaana ja sille kirjoitettiin pyhiä buddhalaisia tekstejä Kiinan Song-dynastian aikana.

Hanji-paperia on käytetty jo 1400-luvulta lähtien myös monenlaisten käsitöiden, vaatteiden ja asusteiden valmistukseen. Takkeja, hattuja, kankaita, verhoja, nuolikoteloita, koreja ja vasuja on valmistettu tästä paperista. Hanjia käytettiin jopa huonekalujen valmistuksessa ja rakennuksissa. Paperista valmistettiin myös astioita viljan ja elintarvikkeiden säilytystä varten. Ruukut tehtiin öljyn avulla kosteutta kestäviksi ja hyönteisiä hylkiviksi.

Hanji on toiminut korealaisissa kodeissa myös tunnelman luojana. Kestävyydestä kertoo sekin, että vuosisatojen ajan korealaiset elivät läpi kylmän ja tuulisen talven taloissa, joiden ikkunat ja lattiat peitettiin vain yhdellä kerroksella hanji-paperia. Läpikuultava korealainen paperi suodattaa valon ovien ja ikkunoiden läpi luoden lämpöä ja kodikkutta.

Perinteisessä korealaisessa yhteisössä paperitaidetta eivät harjoittaneet pelkästään taidokkaat ammattilaiset vaan myös tavallinen kansa. Eläkkeelle siirtyneet aatelismiehet askartelivat tupakkamasseja ja sakkilautoja vanhoista kirjoista kierrätetylle paperille. Paperitaide kuului myös palvelusväen harrastuksiin, samoin kuin vanhojen kirjojen keskellä temppeleissä elävien buddhalaisten munkkienkin. Käytetyn paperin hyödyntämisen traditio elää Koreassa vielä tänäänkin muistuttaen esi-isien säästäväisyydestä ja ympäristön kunnioittamisesta.


Hanjin valmistus

Länsimaisen kulttuurin vaikutuksesta perinteisten käsitöiden valmistus on mekanisoitunut parin viime vuosisadan aikana. Hanji-paperin rakennetta ja kuviointia ei kuitenkaan voi tuottaa koneellisesti. Perinteinen valmistusmenetelmä on monivaiheinen prosessi.

Vuoden vanhat mulperipuun oksat kerätään marras-helmikuun välisenä aikana. Oksat höyrytetään ja kuori irrotetaan niistä keittämistä varten. Syntynyt kuitu pestään useaan kertaan epäpuhtauksien irrottamiseksi, jonka jälkeen sitä hakataan muutaman tunnin ajan. Se jauhetaan hienoksi, jonka jälkeen se sekoitetaan huolellisesti veteen ja takpul-ruohon juuriainekseen, joka toimii "liimana" ja tasoittaa massaa. Puhdistetut kuidut siivilöidään puisen kehyksen läpi, jota heilutetaan edestakaisin jotta saadaan ristikkäinen kuvio kuituihin. Tämä takaa hanjin erinomaisen kestävyyden.

Vesi on niinikään tärkeä elementti korealaisen paperin valmistuksessa. Kestävän paperin valmistus vaatii puhdasta ja pehmeää vettä, jonka kalsium- ja magnesiumpitoisuus on matala. Liika rauta ja magnesium hapettavat paperin helposti ja lyhentävät sen ikää. Paperin rakenne kärsii myös veden pölystä ja hiekasta ja siitä syystä hanjia on perinteisesti valmistettu syrjäisten vuoristokylien puhtaiden purojen varsilla.


Hanji-perinne tänään

Talouskasvun myötä kiinnostus perinteisiin ja omaan identiteettiin on kasvanut. Koreassa on omaperäinen, vuosituhantinen kulttuuriperintö vahvasta länsimaisesta vaikutuksesta huolimatta. Viime vuosina korealaiset nykytaiteilijat ja tavalliset ihmiset ovat jälleen löytäneet hanji-perinteen.

Lisätietoja
Seija Heinänen
puh (014) 624 940
email seija.heinanen(at)jkl.fi

--> In English