Shikki to tekki - japanilaisia lakka- ja valutöitä
Näyttely Suomen käsityön museossa 6.9. - 25.11.2001.

Vuosisataisia perinteitä vaaliva käsityötekniikka ja ajaton muotokieli kohtaavat japanilaisten käsityömestareiden, Toshikazu Machidan ja Nobuho Miyan töissä. Näyttelyssä on esillä Machidan lakkatekniikalla valmistamia astioita ja Miyan valurautaisia esineitä.

Käsityömestareiden ja heidän töittensä lisäksi esitellään japanilaisia lakkatyö- ja valurautatekniikoita sekä niiden historiaa. Tohokun alueella Koillis-Japanissa perinteiset käsityömenetelmät ovat edelleen jokapäiväisessä käytössä, samoin kuin niillä valmistetut esineetkin. Aasian maissa on perinteisesti valmistettu astioita ja huonekaluja tekniikalla, jossa puun nesteellä, pihkalla, lakataan esineitä kestäviksi tai muotoillaan niitä.

Lakkatöihin sopii tiettyjen puulajien pihka, jota kerätään talteen töitä varten. Pihkan kuivuessa lakaksi se on kestävää päivittäisessä käytössä eikä liukene hapon tai emäksisen nesteen vaikutuksesta. Valmis lakkapinta kiiltää himmeän hienostuneesti. Käsityön museon näyttelyssä on esillä lakkatekniikalla valmistettuja erilaisia ruuan tarjoilussa käytettäviä astioita ja tarjottimia. Shikki to tekki -näyttelyn esineet on suurimmaksi osaksi valmistettu kanshitsu -menetelmällä. Valmistusprosessissa muottia peitetään kerroksittaisilla pellava- ja lakkakerroksilla, kunnes esine on valmis. Lakkatöitä (shikki) valmistetaan myös käyttämällä perusmuodonantajana puista esinettä, jolloin lakkakerrokset peittävät kokonaan esineen.

Valumenetelmällä on Japanissa osattu valmistaa korkealuokkaisia esineitä yli 2000 vuoden ajan. Metallitöiden materiaaleista kulta, hopea, kupari, rauta ja tina sekä menetelmistä taonta, valu, pakotus ja kaiverrus ovat olleet vaihtelevasti käytössä. Kiinnostavin menetelmistä on rautavalu eli yakigata, jolla on valmistettu myös näyttelyssä mukana olevat käyttöesineet, padat ja kannut (tekki). Mm. teeseremonioissa käytettävien valettujen astioiden ominaisuuksiin kuuluu materiaalin korkea laatu ja muotoilun pelkistynyt hienostuneisuus - ne korostavat japanilaiseen tapaan myös teeseremonian henkistä näkökulmaa.

Toshikazu Machida johtaa Iwaten teollisessa tutkimuslaitoksessa lakan tuotantotekniikkaan liittyvää tutkimusta sekä ohjaa muotoilun tutkimuksen metodologiaan liittyvää tutkimustyötä. Nobuho Miya on Tokion kaunotaiteiden yliopistosta valamisen mestarikurssilta 1977 valmistuttuaan osallistunut alan näyttelyihin ja saanut taideteollisuuden palkintoja Aasiassa ja Euroopassa sekä työskentelee kolmannen polven valajana. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Iwaten teollisen tutkimuslaitoksen kanssa. Näyttelyn asiantuntijana on toiminut arkkitehti Tapio Periäinen.

Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Studio Simo Heikkilä.Japanin kulttuuriviikolla 9.-14.10. järjestetään lapsille ohjattuja taittelutyöpajoja, työpajamaksu 20 mk.

Studio-työpaja: Japanilainen taittelu -paja 10.10. klo 17-19, työpajamaksu 45 mk sisältää ohjauksen ja materiaalit. Ilmoittautumiset ja tiedustelut, jaana.peltola(at)jkl.fi, tai puh. (014) 26 64380.

Japanilainen ilta käsityön museossa to 11.10. 2001 klo 17.00 alk. Lippu 30 mk sisältää professori Ilmari Vesterisen luennon japanilaisesta kulttuurista, näytöksen kimonoon pukeutumisesta, teeseremonianäytöksen ja näyttelyn esittelyn.

Lisätietoja
Tiedottaja Laura Korhonen
puh (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi