Maalla, merellä ja ilmassa - Pienoismallien maailma
Näyttely Suomen käsityön museossa 14.6. - 26.8.2001

--> in EnglishKuvat Ismo Hannula ja Mikko KalavainenKiehtova pienoismallien maailma esittäytyy koko perheen kesänäyttelyssä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Kiinnostavimpia harrastuksen kohteita pienoismallien maailmassa ovat maisemoidut pienoisrautatiet, mallilennokit, nuket ja nukkekodit sekä radio-ohjattavat laitteet.

Pienoismallin valmistuksessa yhdistyvät käden taidot, materiaalien tuntemus sekä tekijän omat tekniset ja taiteelliset intohimot. Harrastelijoille pienoismallit ovat innoittava haaste.

Maalla, merellä ja ilmassa - pienoismallien maailma -näyttelyssä kerrotaan pienoismalleista sekä alan harrastajista. Lisäksi selvitetään, mikä pienoismalleissa harrastajia viehättää ja mihin niitä tarvitaan. Vaikka moni harrastaja tekee pienoismallinsa rakennussarjasta, hän tekee sen kuitenkin omin käsin, käsityönä.

Pienoismallilla tarkoitetaan olemassa olevasta tai kuvitellusta kohteesta tehtyä pienempimittakaavaista mallia. Malleja tarvitaan ammattikäytössä mm. visuaalisen hahmottamisen apuvälineenä sekä rakenteiden suunnittelussa ja testauksessa. Pienoismallien koko ilmoitetaan yleensä mittakaavana. Merkintä 1:50 tarkoittaa, että 1 cm pienoismallissa vastaa 50 cm:ä luonnollista kokoa olevassa esikuvassa. Tässä näyttelyssä pienoismalliksi käsitetään myös maalla, merellä ja ilmassa liikkumaan kykenevät laitteet, joilla ei välttämättä ole täysimittakaavaista esikuvaa.

Esillä on pienoismalleja eri aloilta ja erilaisiin tarpeisiin: mm. rautateitä, rakennusten ja lavasteiden pienoismalleja, nukkeja, nukkekoteja, dioraamoja ja lentokoneita. Näyttelyssä on esillä mm. Tampereen keskustori vuodelta 1939, kohtauksia Saarijärven Paavo -runosta kuutena kohtauksena, kirkkoherran seurakunta pienoiskoossa, OTK:n paitaompelimo 1940-luvulta, Guinnessin ennätysten kirjaan päässyt maailman nopein radio-ohjattava auto, sekä useita palkintoja voittanut pienoismalli linja-autosta, jossa on jopa toimiva radio!Näyttelyn on tuottanut Suomen käsityön museo.


Yleisöllä on mahdollisuus koeajaa jäänsärkijä Otsoa sekä osallistua junarata-ajelulle tiistaisin 26.6.-7.8. 2001 klo 12-15.

Lennokkipäivää vietetään la 11.8. 2001 klo 12-15.

Pienoismallien esittely- ja myyntitapahtuma 24.-26.8. 2001 klo 11-18.
Pienoismallien erikoisliike Risteysasema Helsingistä esittelee tuotteitaan. Kävijät voivat myös osallistua näyttelyn aikana esillä olevan nukkekodin sisustamiseen ja kalustamiseen.

Museon pajassa voit tehdä oman matkamuistosi.

Lisätietoja
Mikko Oikari, näyttelyintendentti
puh (014) 26 64378
email mikko.oikari(at)jkl.fi

Laura Korhonen, tiedottaja
puh puh. (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi