Oma joulu
Näyttely Suomen käsityön museossa 8.12.2001 - 13.1.2002
Oma joulu kertoo jyväskyläläisten erilaisista joulunviettotavoista - jyväskyläläisille. Oman osastonsa näyttelyyn ovat suunnitelleet ja valmistaneet Iranilaisten ja suomalaisten ystävyysseura, Jyväskylän kaupunkiseurakunta, Keski-Suomen Martat ry., Keski-Suomen Näkövammaiset ry., Keski-Suomen sairaanhoitopiiri / Keskussairaalan lasten osasto 2 ja lasten psykiatrian osasto 8, Etnologian opiskelijat NEFA-Jyväskylä ry., Nuorten taidetyöpaja sekä Taitokeskus.

Persialaisella kulttuurialueella juhlitaan joulun sijasta uutta vuotta - juhlasta kertovat kotona mm. pyhä kirja ja suuri peili. Jyväskylän kaupunkiseurakunta kertoo joulutarinan Betlehemin seimen välityksellä. Kuvaelma pitää sisällään joulun tapahtumat aatosta loppiaiseen. Joulun tähti valaisee maiseman. Marttojen joulu syntyy itse tehdyistä lahjoista, kuten tilkkutöistä, matoista ja tekstiileistä... tai jostain suussa sulavasta. Omin käsin tehty lahja kuvastaa antajansa lämpimiä ajatuksia. Näkövammaiselle on tärkeää joulunvietossa selkeästi katettu joulupöytä. Näkövammaisten osastolla on myös pimeä huone, jossa voi eläytyä joulunviettoon kuulo-, haju- ja tuntoaistin avulla. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kaksi osastoa kertovat yhteisvoimin lapsen joulun odotuksesta ja joulusta sairaalassa. NEFA-Jyväskylä ry. esittelee perinteisen talonpoikaisjoulun. Jyväskyläläiset nuoret suhtautuvat kriittisesti joulun viettoon ja kulutukseen ylipäätänsä. Nuoret ovat mm. tehneet jouluvalmisteluja kuvaavan animaation. Taitokeskuksen käsityökoululaiset sekä paperiopiskelijat osallistuvat näyttelyyn tekemällä rautalangasta ja paperimassasta kukin omat joulutähdet, joista muodostuu kaikkien yhteinen talvinen teos. Suomen käsityön museo on sisustanut valoisan hiljaisuuden huoneen, jossa voi kaiken hälinän keskellä rauhoittua joulun viettoon vaikkapa kirjoittaen joulukirjaan omia joulumuistojaan.

Näyttelyn kohderyhmänä ovat jyväskyläläiset - monikulttuurisena joukkona erilaisine tapoineen. Heidän toivomme myös löytävän näyttelyyn. Näyttelyn on tuottanut ja toteuttanut Suomen käsityön museon henkilökunta yhdessä edellä mainittujen yhteisöjen kanssa. Näyttelyn visuaalisen ilmeen on luonut muotoilija Anne Saarikoski.


Museon Galleriassa avataan Joulukalenteri 1.12. 2001 ja nimensä mukaan siinä avataan ovia jouluun päivä kerrallaan.

Käsityöläisten joulutori 1.-2.12. Klo 11-18 Suomen käsityön museossa.

Tutka-museokerho: Joulupaja lapsille ja lapsenmielisille. To 29.11. klo 15-17 valmistetaan kransseja ja hiekkakynttilöitä.
Hinta 40 mk (7,57 eur) sisältää ohjauksen ja materiaalit.

Perinnepaja: to 12.12. Jouluperinne ja joulupaja. Entisajan joulu ja olkikoristeet.
Hinta 45 mk (7,57 eur) sis. luennon, ohjauksen ja materiaalit.

Studio -työpaja: ke 19.12. klo 17-19. Joululahjavalvojaisissa valmistetaan japanilainen kirja.
Hinta 45 mk (6,73 eur) sis. ohjauksen ja materiaalit.

Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja
puh puh. (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Mikko Oikari, näyttelyintendentti
puh (014) 26 64378
email mikko.oikari(at)jkl.fi

Työpajoihin ilmoittautumiset
Jaana Peltola, museolehtori
puh (014) 26 64376
email jaana.peltola(at)jkl.fi