Love is in the Air - Rakkautta ilmassa
Näyttely Suomen käsityön museossa 18.1.-1.4. 2001

Lahjan antaminen ja sen saaminen liitetään muistoissa elämän kauneimpiin hetkiin - rakkauteen, seurusteluun, kihlaukseen ja avioliiton solmimiseen.

Love is in the Air - rakkautta ilmassa -näyttely kertoo lahjojen antamisesta rakkauden osoituksena slovenialaisessa perinteessä. Näyttelyn esineet on tehty ja annettu rakkaudesta ja ne kantavat voimakasta symboliarvoa. Myös esineiden koristelussa on pyritty välittämään syvimpiä tunteita.

Näyttely kertoo nuorten seurustelusta slovenialaisessa agraariyhteisössä, mm. markkinoiden ja heinänteon aikaan. Keväisin vietetettävien pyhimysten juhlapäivien aikaan nuoret hakivat enteitä tulevista puolisoista ja rakkaudesta. Perinteisiä nuorten toisilleen antamia lahjoja ovat olleet koristellut leivät, kakut, munat, kammat, huivit, saalit, rukit, värttinät ja rasiat.

Näyttelyn suomalainen osio kertoo talonpoikaisyhteisön nuorten kumppanin löytämiseen liittyvistä enteistä, seurustelusta, kosintaan ja kihlaukseen liittyvistä tavoista ja lahjoista. 1800-luvun lopulla lahjat olivat useimmiten itse tehtyjä käyttöesineitä. Näyttelyssä on esillä myös rakkaudenosoituksina annettuja puhdetöitä viime sotien ajalta. Tänäkin päivänä lahjoilla - yhä useammin ostetuilla - voi kertoa syvimmistä tunteistaan ja toiveistaan yksilöllisellä tavalla. Suomessa uutta perinnettä edustaa ystävänpäivän viettäminen 14. helmikuuta. Näyttelyn pussauskoppiin, Senssi Stationiin, voit jättää oman viestin rakkaimmallesi - tai löytää uuden ystävän ilmoituksella.

Näyttelyn on tuottanut Slovenian etnografinen museo Suomen ja Slovenian välisen kulttuurivaihdon merkeissä. Suomalaisen osuuden on tuottanut Suomen käsityön museo.

Love is in the air - rakkautta ilmassa -näyttely on Opetusministeriön tukema.


Kuvassa: Usko Karivalon rintamalla puhdetyönä tekemä sokerikko ja kermakko, Uskon kirje kotiin sekä kehystetty valokuva Uskosta ja hänen vaimostaan Toinista sekä tyttärestään Sirkasta).Näyttelyyn liittyy kaksi työpajaa:

 • 14.2. 2001 klo 17-19
  Ystävänpäivänä - väännä rautalangasta - rakastan!
  Työpaja 45 mk, sisältää ohjauksen ja materiaalit.
  [lue lisää studion työpajoista]

 • 7.3. 2001 klo 17.30-20.00
  Miesten rakkaudella tehdyt käsityöt - kootaan rasia kalliille asialle.
  Työpaja 45 mk, sisältää ohjauksen ja materiaalit.
  [...lue lisää kevään perinnepajoista]  Lisätietoja
  Laura Korhonen
  puh (014) 26 64375
  email laura.korhonen(at)jkl.fi