15.3. 2002

Huopaherkuttelijan opas

Elina Saari 26.3.-21.4. 2002 Suomen käsityön museon galleriassa
Huopa on minun materiaalini, koska villa ja minä tulemme hyvin juttuun toistemme kanssa. Meillä on itseasiassa erittäin toimiva viha-rakkaus-suhde.


Käsityöläinen Elina Saari antaa herkullista esimakua Suomen käsityön museon kevään teemasta, huovasta. Ihminen on vuosisatojen ajan hyödyntänyt eri puolilla maailmaa villan ominaisuuksia - sen joustavuutta, muokattavuutta ja lämmöneristämisen ominaisuuksia. Villa tiivistyy huovaksi lämpimän veden, mäntysaippuan ja fyysisen muokkaamisen vaikutuksesta.

Elina kertoo työmenetelmiensä olevan primitiiviset: hän työskentelee puoliksi saunassa ja puoliksi kylpyhuoneessa ja puolialasti - koska Elinan mielestä hyvin epämiellyttävää työskennellä läpimärissä vaatteissa 60-70 C asteenlämmössä. Työtasona toimii lattia - siten rullaamiseen saa enemmän voimaa.

Huovutustapoja on juuri niin monta kuin on huovuttajiakin. Elina työskentelee työtahdin ja työtapojen puolesta välillä epäinhimillisissä ja fyysisesti raskaissa olosuhteissa. Elina kertoo olevansa kuitenkin villan pauloissa: Materiaalina villa on niin poikkeuksellisen monipuolinen, ihana ja vaativa, että olen kehittänyt työskentelytyylini materiaalin vaatimusten mukaan. Valmiit huovutetut työt ja huovan ilmeikkyys auttavat nopeasti unohtamaan verta vuotavat tikkuiset kädet ja kipeät lihakset.

Näyttelyssä on esillä huopa-asusteita. Rokkaavat ja villit liivit, hatut, korut ja huopapitsifarkut ovat valmistuneet 2001-2002 aikana ja niissä herkutellaan villalla ja huovutustekniikoilla. Kaikkien töiden materiaali on villa. Uusinta uutta ovat huopapitsi- ja huopamacrame-liivit. Huopamacramen osuudet ovat Tuuloksessa asuvan Tiina Oppaan taidonnäytteitä.Taiteilijatapaaminen yleisölle ma 25.3. 2002 klo 15.00. Elina Saari herkuttelee huovalla. Tervetuloa!

[ Elina Saaren ansioluettelo (rtf) ]
Lisätietoja
Elina Saari
puh. 03- 777 1087
FeltFaction ky
Luhtikyläntie 205, 16300 Orimattila
elinasaari@feltfaction.fi, www.feltfaction.fi

Laura Korhonen, tiedottaja
puh puh. (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi