LASIHELMIä
Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasisuunnittelun osaston lasia

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 13.12.2002-16.2.2003


Renata Nagy: "70 %", 2001. KUVA: Christian Jakowlef.Suomen käsityön museo esittelee suomalaisen lasitaiteen nousevia tekijöitä. Näyttelyssä nähdään kooste Taideteollisen korkeakoulun lasiopiskelijoiden tuoreimmista töistä. Näyttely on läpileikkaus osaston tämänhetkisistä opiskelijoista, esillä on niin ensimmäisen vuosikurssin kuin viime vuosina valmistuneiden opiskelijoiden töitä.

Muotoiluprojektien painopiste on ollut suunnittelu arkeen. Opiskelijat ovat luoneet funktionaalisia esineitä olemassa oleviin, arkipäiväisiin tilanteisiin. Tuotteet ovat tuotantomenetelmien ja mielikuvituksen yhteensovittamisen tuloksia. Esineitä on suunniteltu sekä teolliseen että piensarjatuotantoon. Tällä kertaa esitettävät projektit keskittyvät juomalasin ja tarjoilutilanteen ympärille.

Taideprojekteissaan opiskelijat ovat heittäneet hyvästit tuotantoteknologian asettamille rajoituksille. Näyttelyssä esillä olevat työt ovat tekniikoiltaan innovatiivisia, materiaalin luonteen ehdoilla toimivia. Veistokset käsittelevät materiaalin ja kuvanveiston yleisiä lainalaisuuksia ja ilmiöitä. Suurimittakaavaisten installaatioiden perustana on lasin kyky muokata tilaa hennosti, mutta selkeästi.

Abstraktin ajattelun ja selkeiden ratkaisujen yhdistäminen on opiskelijoiden vahvinta osaamisaluetta. Esillä olevat työt ovat luonteeltaan kriittisiä. Toisinaan projektit ovat taiteen ja suunnittelun rajoja rikkovia ja kyseenalaistavia. Töiden selkeys ja viileä pidättäytyminen turhasta on lumoava.Keramiikka- ja lasisuunnittelun osasto on yksi Taideteollisen korkeakoulun vanhimmista osastoista. Alfred William Finch (1897-1967) perusti osaston vuonna 1902.
www.uiah.fi/klo/
Nathalie Lahdenmäki, tuotesuunnittelun lehtori, osaston johtaja, Taideteollinen korkeakoulu
puh 050-3844 695, nlahdenm@uiah.fi

Laura Korhonen, tiedottaja, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64375, laura.korhonen(at)jkl.fi