Kioton kautta käsityön museoon! - Pinnalla - värejä, kuvioita, villaa
Suomen käsityön museon galleriassa 30.10.-24.11.2002


Pinnalla -näyttely on Leena Sipilän ja Piia Kolhon toinen yksityisnäyttely Keski-Suomessa. Ensimmäinen näyttely järjestettiin vuonna 1998 ja tämän jälkeen heidän töitään on ollut esillä eri puolilla Suomea sekä yhteisnäyttelyissä Italiassa ja Saksassa sekä yksityisnäyttelyssä Japanissa; Tokiossa ja Kiotossa. Leena Sipilä ja Piia Kolho valmistavat designtuotteita huovasta. Niitä myydään Suomen lisäksi Japanissa, Saksassa, Sveitsissä ja Espanjassa. Tuoteryhmät ovat sisustus- ja kattaustuotteet, lahjat sekä vaatteet ja asusteet.


Seitin ohutta ja kulutusta kestävää
Pinnalla -näyttelyyn Leena ja Piia ovat valmistaneet erityisesti uniikkituotteita: huiveja, shaaleja, ohuen ohuita jakkuja, laukkuja ja koruja. Papiina -designtuotteet ovat tunnettuja omaperäisestä muotoilusta, väreistä ja rohkeudesta yhdistellä huovassa erilaisia materiaaleja: mm. kuituja, lankoja, helmiä. Tuotteet on valmistettu kulutustakestävästä, ohuesta ja laadukkaasta villahuovasta, joka on helppohoitoista ja vesipesun kestävää. Seitinohut huopa kestää hyvin käyttöä, lämmittää ja koristaa. Keveimmillään huopajakku painaa vain 120 g.

Pehmeän huovan rautainen sydän ei rapistu koskaan
Huovutuksella on Suomessa pitkät perinteet. Tällä hetkellä Suomessa toimii neljä huopatehdasta, jotka kaikki sijaitsevat Jämsänjokilaaksossa. Alkujaan töppösten huovutustaito tuli Suomeen Venäjältä, kun taas hattujen valmistustaito tuli Suomeen tiettävästi Saksasta. Huovutustaito ja -innostus on noussut kaikkialla maailmassa viimeisten 20 vuoden aikana. Keskisuomalaisella huovutuksella on vahvat kansainväliset siteet huopatehtaiden, huovuttajien, Petäjävedellä sijaitsevan Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen suojissa toimivien Kansainvälisen Huopasymposiumin ja tänä vuonna käynnistetyn Huoparesidenssin ansiosta.

Huovutuksen perustekniikka on helppo omaksua, mutta ohuen ja kestävän huovan valmistus vaatii jo suurempaa taitoa: on osattava valita käyttötarkoitukseen oikea villa ja oikeat huovutusmenetelmät. Leena Sipilä ja Piian Kolho ovat kehittäneet omia valmistusmenetelmiä ja käyttävät tuotannossaan erilaisia teollisuuden koneita - vesisuihku-leikkausta ym.

Filtti ry
Leena Sipilä ja Piia Kolho ovat käynnistäneet huovuttajien oman yhdistystoiminnan perustamalla Filtti ry:n. Yhdistyksessä on jäseniä yli 100. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä huovutusta tunnetuksi ja edistää ammattilaisten ja harrastajien taitoa ja tunnettavuutta esim. Jämsän jokavuotisessa Huopanäyttelyssä. Piia ja Leena toimivat huopavaikuttajina myös kääntämällä alan kirjallisuutta ja järjestämällä erilaisia huopaan liittyviä tapahtumia.Lisätietoja
Piia Kolho 040 766 3898
Leena Sipilä 0400 859 768

Papiina Oy, Hirvenpolku 8, 40270 Palokka
www.papiina.com
info@papiina.com

Laura Korhonen, tiedottaja, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64375