PöYTäPIDOT
Esito Oy:n ja Taito-lehden pöytäliinakilpailun satoa

Suomen käsityön museon galleriassa 23.4.-19.5. 2002


Klassinen MENUETT vei voiton Esito Oy:n ja Taito-lehden pöytäliinakilpailussa. Kilpailun voittajat julkistettiin 28.2. 2002 Helsingissä. Nyt pöytäliinakilpailun voitokas kärkikolmikko on esillä yleisölle Suomen käsityön museon galleriassa.

Esito Oy Lankapalvelun ja TAITO-lehden järjestämän Pöytäpidot-kilpailun tarkoituksena oli löytää uusia tai perinteisestä mallista soveltaen kangaspuissa kudottuja reilun kokoisia pöytäliinoja, joihin mielellään liittyy tarina. Määräaikaan mennessä saapui 40 liinaa, jotka arvosteluraati asetti paremmuusjärjestykseen kokouksessaan 22.1.2002. Raadin puheenjohtajana toimi tekstiilitaiteilija, professori Helena Hyvönen ja jäseninä keramiikkataiteilija Pekka Paikkari, kotiteollisuusopettaja, FL Elsa Silpala, Esito Oy Lankapalvelusta myyntikonsultti Eeva Aarnikka ja toimialajohtaja Outi Hägg sekä TAITO-lehden edustajina Käsi- ja taideteollisuusliitto ry:n toiminnanjohtaja, päätoimittaja Marketta Luutonen ja toimittaja Katariina Sokka.

Hyvätasoisen kilpailun selväksi voittajaksi nousi porvoolaisen Annette Ingeborg Häggin pelkistetty valkoinen Menuett-kilpikangasliina, joka klassisen kauniina soveltuu hyvin monenlaisiin kattauksiin. Kiitosta sai myös erinomainen tekninen toteutus.

Toinen sija meni Toini Niemisen kutomalle värikkäälle ruutuliinalle, joka on toteutettu Alastaron kansalaisopiston Vahvalan kylällä Maija Muhosen johdolla kokoontuvassa kudontaryhmässä. Rytmitys oli raikas, ja väritystä pidettiin trendikkäänä. Kolmannen palkinnon sai kurikkalaisen Päivikki Puskalan tyylikäs tummansininen Seliina-kuvikasliina. Kolme kärkeen sijoittunutta pöytäliinaa on esillä käsityön museon galleriassa.

Kärkikolmikon lisäksi asetettiin viisi kilpailutyötä sijoille 4-8 sekä jaettiin kolme kunniamainintaa. Yleisesti ottaen raati ilahtui siitä, että isoja liinoja osataan kutoa näin taidokkaasti. Sidoksia oli käytetty monipuolisesti. Valtaosa kilpailutöistä pohjautui perinteeseen, ja esimerkiksi materiaaleissa hyväksi havaitut puuvillaloimi ja pellavakude olivat suosittuja. [Lisää tuloksista]

Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja
puh (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Outi Hägg, toimialajohtaja, Esito Oy
puh 09-798 133
email esito.lankapalvelu@esito.inet.fi
Esito Oy Lankapalvelu ja TAITO-lehti KILPAILUN TULOKSET: PöYTäPIDOT-KILPAILU

1. palkinto
- Menuett, valkoinen kilpikangasliina puuvillaa ja pellavaa: Annette Hägg

2. palkinto
- Vahvala, värikäs ruudullinen kilpikangasliina: Kansalaisopiston työryhmä / Toini Nieminen, Alastaro

3. palkinto
- Seliina, tummansininen kuvikasliina: Päivikki Puskala

4.-8. palkinto
- Ristikkäin, vaalea kuvikasliina: Kansalaisopiston työryhmä / Liisa Helminen
- Sadonkorjuun juhlaa, värikkäästi raidoitettu sinipohjainen liina: Sirkka Mikkanen
- Kahvitähti, vaalea lumihiutale-tyyppinen kahviliina: Jokiläänin kansalaisopiston kudonnan jatkokurssi/ Liisa Sipponen
- Kultapolku, vaaleansininen kultaraitainen pellavaliina: Sari Suuronen
- Paratiisi 1, valkopohjainen sini-vihreäraitainen kilpikangasliina: Iitin käsityökeskus, Kymenlaakson käsi- ja taideteollisuus ry, suunnittelija Eija Kettumäki

Kunniamaininnat - Thomas, vihreäraitainen musta kuvikasliina: Kristina Held
- Kahviruutu, harmaasävyinen ruudullinen kahviliina: Jokiläänin kansalaisopisto, Humppilan kudonnan peruskurssi / Sirkka Laurila
- Linnunrata, tummansininen keltaisella raidoitettu puuvillaliina: Marika äijö
Esito Oy Lankapalvelu ja TAITO-lehti
Arvosteluraadin lausunto pöytäpidot-kilpailu

TASOKAS KUDOTTUJEN PöYTäLIINOJEN KILPAILU

Esito Oy Lankapalvelun ja TAITO-lehden järjestämään Pöytäpidot-kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 40 kangaspuissa kudottua pöytäliinaa, jotka arvosteluraati asetti paremmuusjärjestykseen kokouksessaan 22.1.2002. Raadin puheenjohtajana toimi tekstiilitaiteilija, professori Helena Hyvönen ja jäseninä keramiikkataiteilija Pekka Paikkari, kotiteollisuusopettaja, FL Elsa Silpala, Esito Oy Lankapalvelusta myyntikonsultti Eeva Aarnikka ja toimialajohtaja Outi Hägg sekä TAITO-lehden edustajina Käsi- ja taideteollisuusliitto ry:n toiminnanjohtaja, päätoimittaja Marketta Luutonen ja toimittaja Katariina Sokka.

Arvosteluraadin mukaan kilpailun osallistujat olivat pysyneet hyvin aiheessa. Pelkistetty hyvä kulminoitui voittajaliinaan, jonka toteutus mainittiin täydelliseksi. Oli ilo huomata, että isoja pöytäliinoja edelleen tehdään ja sidoksia käytetään monipuolisesti. Kilpailun taso nousi hyväksi; pöytäliinan suunnittelu ja toteutus on vaativa tehtävä. Parhaat liinat ovat todellisia perintötekstiilejä.

Taitavat kutojat haluavat selvästi käyttää ja näyttää osaamistaan. Vaikutteet haetaan usein menneestä; perinteitä kunnioitetaan ja kuljetetaan eteenpäin. Monet osanottajat tuntuivat suosivan koristeellisuutta. Esimerkiksi pula-ajan kahviliinoista sovellettuja tai muuten värikkäitä uudenlaisia malleja oli ilahduttavasti mukana, mutta sommittelun tai teknisen toteutuksen puutteellisuudet estivät niiden pääsyn palkintosijoille.

Arviointiperusteethan asettivat hyvin tiukat vaatimukset mm. liinojen huollettavuudelle, minkä vuoksi todella uusi ja erilainen, mutta kuitenkin käyttökelpoinen pöytäliina puuttui.

Puuvillainen loimi ja pellavakude on aikojen saatossa todettu erittäin toimivaksi materiaaliyhdistelmäksi pöytäliinoissa, ja niitä suosittiin myös Pöytäpidot-kilpailutöissä. Jonkin verran oli myös kokopellavaisia liinoja ja puuvillapellavaakin, mutta harvinaisemmat langat rajoittuivat pellavaslubiin parissa tekstiilissä. Esimerkiksi poppanaa, paperinarua tai villalankoja ei materiaalivalikoimassa näkynyt. Ne ehkä miellettiin arkisiksi tai muuten sopimattomiksi, vaikkei kilpailussa haettukaan design-tuotteita tai pelkästään juhlakäyttöön sopivia liinoja.