Pukupalapeli
Kansallispuvun hurmiota Suomen käsityön museossa 26.9. - 1.12. 2002


Suomalainen kansallispuku - mitä se on? Pitsiä, verkaa, nahkaa, hopeasolkia - kiehtovia materiaaleja ja taitavaa käsityötä. Persoonallista pukeutumista, keikarointia tai keimailua, komeaa esiintymistä. Kansallispuku on keskeinen osa suomalaista perinteistä juhlapukeutumista. Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä ja muissa tapaamisissa olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista. Entäpä seksikyyttä tai säädyllisyyttä? Miten haluat tulkita viestin?

Suomen kansallispukuneuvosto esittele pukukokoelmansa Suomen käsityön museossa 26.9.-1.2. 2002 Pukupalapeli -nimisessä näyttelyssä. Suomen kansallispukuneuvoston päätehtävänä on edistää kansallispukukulttuuria. Kansallispukuneuvoston pukukokoelma käsittää 92 pukua, jotka ovat näyttelyssä esillä osina ja pukukokonaisuuksina museon kolmessa kerroksessa.

Kansallispuku on osiensa summa. Yksikään osa ei valmistu ilman ammattitaitoista tekijää. Jokainen osa vaatii syntyäkseen erilaisia valmistamisen taitoja. Pukupalapeli -näyttelyssä kansallispukuihin kuuluvat kiehtovat osat esitellään itsenäisinä, yhdistelyn mahdollistavina asusteina kunkin erityisluonnetta, variointia ja valmistustapaa korostaen. Näyttelyssä nähdään hamehalmeita, paitapilviä, päähinepolkuja...


Näyttelyn graafisen ja visuaalisen ilmeen on luonut sisustusarkkitehti Jussi Salonen.
Pukupalapeli -näyttelyn tuottajina ja toteuttajina on kolme valtakunnallisesti toimivaa suomalaista tekijää: Suomen kansallispukuneuvosto, Suomen kansallispukukeskus ja Suomen käsityön museo. Suomen käsityön museo on käsityöalan valtakunnallinen erikoismuseo ja sen osastona toimii yhteisissä tiloissa Suomen kansallispukukeskus.

Näyttelyn aikana järjestetään käsityön museossa perjantaisin kansallispukuihin ja pukeutumiseen liittyviä työnäytöksiä. Jyväskylän työväenopiston, Suomen kansallispukukeskuksen ja Suomen Kansallispukuneuvoston järjestämässä valtakunnallisessa Kiireestä kantapäähän -seminaarissa Jyväskylässä 25.-26.10. 2002 pohditaan jalkineisiin ja pään pukemiseen liittyviä kysymyksiä.
Lisätietoja seminaarista Jyväskylän Työväenopistosta 26.8. alkaen puh. 014- 626 595 tai 014-626 597.

Lisätietoja
Suomen kansallispukuneuvosto
Leena Hokkanen, kansallispukukonsultti
Leena Holst, tutkija
puh (09) 612 63 206
email kansallispuku@skn.inet.fi
Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki

Suomen kansallispukukeskus
Seija Johnson, amanuenssi
puh (014) 26 64381
email kansallispukukeskus(at)jkl.fi
o p a s t u s v a r a u k s e t

puh (014) 26 64370 tai (014) 26 64380