PUUKIRJASTO
Markku Tonttilan näyttely Suomen käsityön museossa 24.1. - 7.4. 2002


Kuva: Studio Matti Viljanen

Puukirjasto -näyttely on metsäinen tila-installaatio. Esineet kertovat omaa tarinaansa puun erilaisista hyödyntämis- ja jalostustavoista. Näyttelyn syvin sanoma puhuu suomalaisen metsän ja sen kauneuden puolesta unohtamatta puun käyttöarvoa kestävänä ja kierrätettävänäkin materiaalina.

Näyttelyn suurin osio "Kirjasto" muodostaa kirjastonurkkauksen museoon - kirjojen selkämykset koostuvat eri puulajien värikkäistä kuoriaineksista. Monet teokset jatkavat samaa teemaa, kuten Lehtileikkeet, Tutkielmat, Hakuteokset ja Aikakirjat. Joukkoon mahtuu kevyempääkin "lukemistoa" - kuten nimistä Tuulen viemää ja Kevyt lukemisto voisi päätellä. Kolmiulotteisten töiden materiaalit vaihtuvat viiluista vanhaan hirteen.

Lähes kaikki esineet sekä näyttelyn suunnittelu on lahtelaisen Pro Puu yhdistyksen puheenjohtajan, puuseppä Markku Tonttilan kädenjälkeä. Lisäksi töitä on valmistanut tähän näyttelyyn korutaiteilija Helena Lehtinen Lahdesta, keraamikko Heikki Rahikainen Helsingistä ja muotoilun lehtori Matti Ratalahti Lahdesta. Näyttelyssä soivan puuhuilumusiikin on valinnut muusikko Martti Peippo. Näyttely on ollut aiemmin esillä Pro Puu -galleriassa Lahdessa 2001 ja seuraavaksi näyttely palaa Oskarin pihan talligalleriaan Lahteen. Myöhemmin tänä vuonna näyttely matkaa Saksan Suomen instituuttiin. Markku Tonttilan luotsaama Pro Puu yhdistys ja galleria valittiin viime vuonna vuoden taidekäsityöläiseksi 2001 puun tunnetuisuutta ja käyttöä edistävän työn ansiosta.

Osaa näyttelyn puuesineistä saa kosketella. Tonttila kertoo sen miellyttäneen Lahdessa erityisesti nuoria ja näkövammaisia kävijöitä. Käsityön museossa järjestetään metsään, puuhun ja puukkoon liittyviä opastuksia, konsertteja, satutuokioita ja työpajoja, ohjelma on sekä netissä että kevään tapahtumakalenterissa.Metsän, puun ja puukon aiheeseen liittyviä satutuokioita pienille museokävijöille, koko perheen konsertteja, kouluille ja oppilaitoksille työpajoja ja opastuksia: katso Suomen käsityön museon tapahtumakalenterista.
Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja
puh puh. (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Markku Tonttila, puuseppä, Pro puu ry puheenjohtaja
Pro Puu ry
Satamakatu 2 A
15140 Lahti
puh 03-751 5600 tai 0400-770 345
email pro.puu@kolumbus.fi