PUUKKO JA PUUKON KUVA
Näyttely Suomen käsityön museossa 24.1. - 7.4.2002
Tuomo Blomqvist: Metsälöytö, 1998. Kuva: Suomen käsityön museo / Mikko Kalavainen.Puukko, yksiteräinen, tav. suorahamarainen veitsi, jonka ruoto l. kara on upotettu n. terän pituiseen päähän; p. on suomalaisten tyypillinen vuolemisväline ja tappeluase.
->Veitsi.
Iso tietosanakirja, Otava, Helsinki 1936.

Puukko, yksiteräinen, tav. vyöllä pidettävässä tupessa kannettava veitsi, jonka kara on upotettu noin terän pituiseen puiseen, luiseen t. päällekkäin kiristetyistä tuohilevyistä muotoiltuun päähän; kääntöauran viiltoterä -> vältti.
Vuorela Toivo: Kansanperinteen sanakirja. 2. painos, Porvoo 1981.

Puukko, yksiteräinen tav. suorahamarainen veitsi, jonka ruoto eli kara on upotettu tav.terän pituiseen päähän. Suom. puukon esikuva on ollut alasaks. pook-niminen pistoase. Puukko on kuulunut miehen tav. miehen työvarusteisiin, mutta jo esim. myöh. rautakaudella Savon ja Karjalan naisilla on ollut omat rintaketjussa riippuvat puukkonsa. Puukkoon kuuluu tav. nahkainen tuppi, joka usein on koristeltu metalliheloilla.
Nykysuomen tietosanakirja, WSOY, Juva 1993.


Puukko ja puukon kuva -näyttely koostuu keskisuomalaisten tai keskisuomalaisista juurista lähteneiden taiteilijoiden, muotoilijoiden ja kulttuurivaikuttajien valmistamista puukoista. Poikkitaiteellisen projektin tehtävänannon mukaisesti kukin on työstänyt samaa teemaa omasta näkökulmastaan käsin ja omalla tekniikallaan. Projektin tarkoituksena ei niinkään ollut saada aikaan toimivia puukkoja - kyse on pikemminkin taiteilijapuukoista. Yhteistä esineille on henkilökohtainen tarina - tekijän henkilökohtainen suhde puukkoon.

Projektin ja kutsunäyttelyn kokoajana sekä näyttelyn suunnittelijana on toiminut sisustusarkkitehti, muotoilija Simo Heikkilä (SIO). Puukon valmistivat näyttelyyn seuraavat Suomen eturivin taiteilijat, muotoilijat ja kulttuurivaikuttajat: Alho Anne, Asunta Markku, Blomqvist Saila, Blomqvist Tuomo, Castrn Hannu, Fredrikson Erkki, Hakala Pentti, Heikkilä Jussi, Heikkilä Simo, Holma Maija, Hämäläinen Olli, Isohauta Teija, Johansson Tom, Järvisalo Jouko, Kapa, Karsten Harald, Kautto Jaana, Kiljunen Terjo, Kurki Jarmo, Lampinen Heikki, Lampinen Marjatta, Lehtinen Markku, Markkanen Outi, Mäkelä Pekka, Mölsä Eeva-Liisa, Pajari Aino-Kaarina, Sairi Timo, Snellman Ritva, Snellman Rune, Tapper Kirsi, Teräsvuori Tarja, Tikkinen Juha, Virta Ulla.

Puukot ovat olleet esillä aiemmin Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus Lustossa 1998 ja ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Keski-Suomessa Suomen käsityön museossa.

Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja
puh puh. (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Simo Heikkilä, sisustusarkkitehti
puh 0400-503 462