Maria Signorelli - teatterinukkeja 50 vuotta
Suomen käsityön museon galleriassa 10.7.-5.8. 2002
Italiassa nukketeatterilla on vahva asema niin lasten kuin aikuistenkin taidemuotona. Heinäkuussa käsityön museon galleriassa eläydytään roomalaisen Maria Signorellin eri materiaaleista valmistamien nukkien tarinoihin.

Esillä näyttelyssä on kolmisenkymmentä hahmoa 1950-80-luvuilta. Elokuun aikana Suomen käsityön museossa Signorellin tyttäret Giuseppina ja Marialetizia Volpicelli kertovat ammattilaisten näkökulmasta nukketeatterin perinteestä Italiassa - aikuisten ja lasten työpajojen muodossa käsityön museon pajassa.

Maria Signorelli toimi aikanaan opettajana ja tutkijana yliopistossa teatteritaiteen alalla ja loi uran merkittävänä nukentekijänä Euroopassa, erityisesti Italiassa. Maria Signorelli tutustui 1920-luvulla Berliinissä Max Reinhardtin, Bertolt Brechtin ja Erwin Piscatorin kautta Edward Gordon Craigiin ja hänen bermarionetten -teoriaansa. Maria Signorelli kuului Rooman futuristiseen liikkeeseen ja pääsi 1930-luvulla Antonio Giulio Bragaglian avustajaksi suunnittelemaan lavasteita ja pukuja oopperalle. Hän siirtyi nukketeatterin pariin 1947, löysi Opera dei Burattinin ja otti tehtäväkseen parantaa nukketeatterin asemaa Italiassa.

Maria Signorelli valmisti ja suunnitteli yli 2000 nukkea uransa aikana. Materiaaleina käyttämistään kankaista, paperista, nauhoista jne, hän valmisti persoonallisia ja eläväisiä hahmoja teatteria varten. Tänäkin päivänä näista yksinkertaisista aineksista syntyy valmistajan taitavien käsien, valaistuksen ja katselijan mielikuvituksen ja avulla lumoavia hahmoja ja esityksiä.Nukketeatterityöpajat - Giuseppina ja Marialetizia Volpicelli (Rooma)

Ke 10.7. klo 13-15 ja pe 12.7. klo 10-12
Theatrical play with puppets and shadows.
Teatterileikkejä nukeilla ja varjoilla. Työpaja aikuisille I-II.
Työpajoissa syntyy nukketeatterinäytelmä.
Englanniksi ohjatun työpajan hinta on 10 EUR/ hlö, mukaan mahtuu 15 osallistujaa.

To 11.7. klo 10-12
Theatrical play with puppets and shadows.
Teatterileikkejä nukeilla ja varjoilla. Työpaja lapsille ja nuorille.
Työpajoissa syntyy nukketeatterinäytelmä.
Englanniksi ohjatun työpajan hinta on 5 EUR/ hlö, mukaan mahtuu 15 osallistujaa, lasten vanhemmat voivat myös tulla mukaan.
Lisätietoja
Kuvatiedustelut ja lisätietoja näyttelystä ja työpajoista:
Laura Korhonen, tiedottaja
puh (014) 26 64375
email laura.korhonen(at)jkl.fi


Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25 & Kilpisenkatu 12, 40100 Jyväskylä