Tilaa persoonalle?
26.11.2002 - 13.1.2003
Suomen käsityön museon Näytönpaikka, Kilpisenkatu 12
Näyttely on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.


Työtaito-hankkeen seitsemän käsi- ja taideteollisuusalan tekijää on fantasioinut tulevaisuuden työtuolin. Kierrätyskeskuksen tavalliset - toisten hylkäämät - tuolit saivat uuden omistajan, uuden ilmeen ja uuden elämän.

Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ylläpitämä ja Keski-Suomen TE-keskuksen rahoittama Työtaito-hanke on alkanut 1.4.2001 ja sille on optio vuoden 2003 loppuun. Nykyiset projektilaiset ovat aloittaneet työnsä Taito-Keskuksessa osa huhtikuun ja osa syyskuun alussa 2002. Vuoden aikana omaa ammattitaitoa päivitetään työssäoppimisen ja koulutuksen avulla.

Syksyn aikana olemme tutustuneet alan toimijoihin yritysvierailuilla ja messuilla. Olemme aloittaneet portfolioiden laatimisen ja tuoli on osa portfoliota, jonka työstäminen kirjalliseen muotoon jatkuu tammikuussa. Näyttelyn tuolit kukin tekijä ideoi ja toteutti taitojensa mukaan, samalla miettien millaista työtä tulevaisuudessa haluaisi tehdä ja millaisessa ympäristössä.

Marina Gorlovin tuoli kuvastaa tekstiilisuunnittelijaa, joka yhdistää tekstiiliä ja kuvan tekemistä - maalailee tilkuilla. Tuloksena on Villieläin-tuoli.

Kirsi Heinonen ompeli tuolistaan Jatkoaika-tuolin, joka on tulevaisuuden työntekijän - koululaisen läksyjenlukutuolina. Mikki päästää sylistään vasta, kun läksyt on tehty.

Keraamikkona Katriina Kulppi muotoili paperimassasta Aurinkoisen ideatuolin, joka synnyttää ideoita, joista syntyy taas uusia ideoita.

Susanna Lehtonen pehmitti harmaan työtuolin lennokkaaksi Elämä pyörillä-tuoliksi, joka sopii kiireisen kuvankäsittelijän tuoliksi.

Sari Lepoahon Ruohonjuuritasolla kuvaa Sarin haaveammattia opettajana käsityön parissa. Opiskelu aloitetaan ruohonjuuritasolta ja taitojen karttuessa kukin oppii pujottelemaan itse omat kuvionsa.

Olga Malytchevan, Moskovasta valmistuneen kuvataiteilijan tuolin selkämyksellä loikoilee äitikoira, joka välillä haluaisi ajatella rauhassa, mutta suloiset lapset vaativat aina leikkikaveria.

Tarmo Tepon tuolista tuli Heimo-tuoli, josta paljastuu, että taustalla on metallialan koulutusta - paju on uusi tuttavuus.


Työelämä muuttuu ja työntekijöiltä vaaditaan muuntautumiskykyä ja joustavuutta - standardimaisten taitojen lisäksi. Mistä löytyisi paikka persoonalliselle tuolille?

Lisätietoja
Raija Manninen
Työtaito-hankkeen vetäjä, Taito-Keskus, Tourulantie 12, 40100 Jyväskylä
puh. 014-617 324, fax 014-617 366

raija.manninen(at)jkl.fi
www.aivia.fi/taitohanke