AIVIA 90.
Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. -juhlanäyttely

Suomen käsityön museon Galleriassa 28.5. - 3.8.2003


KUVA: Suomen käsityön museon kuva-arikisto
Ennen yhdistyksen kaupan perustamista kotiteollisuustuotteita myytiin kaksi kertaa kuukaudessa Jyväskylän torilla. KUVA: Suomen käsityön museon kuva-arikisto

Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry Aivia on perustettu vuonna 1913 ja viettää 90-vuotisjuhlaansa kuluvana vuonna.Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:een. Yhdistys on maakunnallinen ja sen kiinteän toimipaikkaverkoston muodostavat Taito-Keskus ja myymälä Taito-Shop Jyväskylässä sekä käsityökeskukset Joutsassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella.

Toiminta on muuttunut valtakunnallisen järjestön toiminnan muutoksen myötä vuosikymmenten kuluessa maaseudun käsityöneuvonnasta ja -koulutuksesta laaja-alaiseen käden taitojen edistämiseen kulttuurina, taitona ja elinkeinona. Tänä päivänä yhdistys tarjoaa monipuolisia käsityön palveluja kaikenikäisille, käsityöyrittäjistä käsityöharrastajiin.AIVIA 90 - gallerianäyttely koostuu kolmesta osiosta.

I) Historia ja toiminnan muutos kerrotaan kuva- ja tekstikoosteena seinällä (värituloste, koko 1200 x2000 mm)

II) Nykyisyys esitellään muutamilla taidokkailla esineillä, joiden tekijät on valittu yhdistyksen toiminnassa läheisesti olevista ryhmistä: lapset ja nuoret, harrastajat, käsityöyrittäjät ja perinnekäsityöläiset. Näyttelyssä on esillä seuraavien tekijöiden tuotteet:
Tuohikoppa: Eero Liimatainen, tuohityöntekijä, eläkeläinen, Vesanto
Kulhot: Arto Salminen, puuseppä / yrittäjä, Korpilahti
Linnut: Samuli Alonen, muotoilija / yrittäjä, Jyväskylä
Eläinmukit: Riikka Iso-Ahola, keraamikko / yrittäjä, Kuopio
Vekatut kukkarot: Tarja Karjula, artesaani / käsityöläinen, Saarijärvi
Räsymatot: Saarijärven käsityökeskus: Orvokki Rutanen, Helka Mustamo, (käsityön harrastajat)
Perhoset: Jyväskylän käsityökoulu/varhaisopinnot: Saara Vänni (7 v), Joosua Virtanen (7 v)

III) Tulevaisuus esitetään näyttelyrakenteena, joka on toteutettu paperista ja luonnonmateriaaleista vapaalla tekniikalla artesaanitutkintoon liittyvänä näyttötehtävänä Taito-Keskuksessa. Toteuttajat: Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos/Esinesuunnittelun ja -valmistuksen koulutusohjelma/Paperiala: Anne Höytyä, Soile Hänninen, Taru Koponen, Terttu Lehtinen, Veera PaasonenJyväskylän Käsityökoulun vuosinäyttely on Suomen käsityön museon Näytön paikassa 28.5.-3.8.2003 (Kilpisenkatu 12)

Aivian järjestämässä käsityön taiteen perusopetuksessa on mukana noin 280 oppilasta 4-vuotiaista aikuisiin. Jyväskylän käsityökoulun toiminta on käynnistynyt Jyväskylässä vuonna 1990. Opetusministeriö vahvisti Jyväskylän käsityökoulun vuonna 2001 myöntämällä sille virallisen taiteen perusopetuksen koulutusjärjestäjän aseman. Näytön paikka on museon ikkunanäyttelytilassa Kilpisenkatu 12:ssa.
[> Lisää tietoa]Taito-Shopin ikkunanäyttelyt (Kauppakatu 25:n ja Kilpisenkatu 12:n kulma)

Käsityö on elinkeino noin 400 käsityöyrittäjälle Keski-Suomessa. Aivia edistää yrittäjyyttä koulutuksella, neuvonnalla ja markkinoimalla käsityötuotteita. Yhdistyksen myymälä Keski-Suomen kotiteollisuuskauppa (nykyisin Taito-Shop) on perustettu Jyväskylään jo vuonna 1924. Juhlavuoden kunniaksi kesän aikana Taito-Shopin ikkunoissa esitellään keskisuomalaista käsiteollisuutta ja Viitasaarelta Käsin - hankkeen toteuttamia Lempi ja Kustaa, sekä Matti-Katti - lasten pehmoleluja, jotka on otettu juhlavuoden kunniaksi uustuotantoon.

Yhdistyksen pitkäaikaisen puheenjohtajan Juho Jussilan (1919-39) kunniaksi Taito-Shop esittelee ikkunassa myös Oy Juho Jussilan kehittämiä perinteisiä Jukka-puuleluja.Lisätietoja
Hannele Heikkinen, toiminnanjohtaja
puh. 014- 3385100, gsm 050-5910414,
sähköposti: hannele.heikkinen@aivia.fi
www.aivia.fi