ARJEN ESTETIIKKAA LöYTöESINEIDEN KERTOMANA
Jaana Tuomiston näyttely
Suomen käsityön museon galleria 23.4.-25.5.2003


Kierrätysmateriaalit sopivat myös taideteosten materiaaliksi. Tämän todistavat Jaana Tuomiston työt, jotka on koottu pelkästä hylkytavarasta.


Jaana Tuomiston Kaulakääty 2. Kuva: Jaana Tuomisto

Jaana Tuomiston näyttely avattiin Suomen käsityön museon Galleria-tilassa Jyväskylässä 23. huhtikuuta. Taidekäsityöläinen Tuomisto pohtii teoksillaan sekä aineellisia että henkisiä arvoja suhteessa yksilöön. Hän haluaa saada katsojan tutkiskelemaan arvojaan, vastuutaan ja valintojaan. Työskentelytapojensa valinnalla hän pyrkii itse toteuttamaan tärkeinä pitämiään elämänarvoja.

- Koru voi olla viesti käyttäjän arvomaailmasta. Se valitaan, tietoisesti tai tiedostamatta, heijastelemaan kantajansa sosiaalisia ja yhteiskunnallisia arvoja. Korulla voi ottaa kantaa ja vaikuttaa. Lähestyn taiteellista prosessia ekologiselta kannalta. Mietin miten vähemmästä materiaalista saisi vähemmällä energian energian kulutuksella ja ympäristönkuormituksella irti enemmän huomioiden esteettiset ja eettiset arvot, Tuomisto pohtii.

Näyttelyn teokset ovat koruja, kynttelikköjä ja ryijyjä, jotka on valmistettu pelkästään hylkytavaroina kerätyistä esineistä lusikoista ja visiittikorteista permanentti- ja lankarulliin. Esinekoosteet pyrkivät laajentamaan korun käsitettä kehosta tilaan. Materiaalivalinnat - yhdistelmät esimerkiksi puuta ja lehtikultaa tai kristallia, korallia ja messinkiä - korostavat arvojen ristiriitaa ja kohdistavat kritiikin taiteilijan omin sanoin maailman kiiltokuvamaisuuteen ja loputtomaan tavarataivaaseen.

Jaana Tuomisto (synt.1969 Orimattilassa) on suunnitellut ja valmistanut kierrätysmateriaaleista valmistettuja esineitä vuodesta 1987 lähtien. Hän valmistui muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1992 ja on osallistunut useisiin näyttelyihin.

Lisätietoja
Laura Korhonen
tiedottaja, Suomen käsityön museo
laura.korhonen(at)jkl.fi
p. (014) 26 64375

Jaana Tuomisto, taidekäsityöläinen
jaana.tuomisto@luukku.com
Vegankatu 12 C 25,00550 Helsinki
puh. 050-5667 624, 09-3237 848

[Lataa Jaana Tuomiston CV rtf-muodossa]