Harris Tweed nuorten ideoimana - näyttely
Suomen käsityön museo 20.10.-23.11.2003Näyttely on osa koulujen eurooppalaisesta yhteistyöhankkeesta. Projekti on nimeltään Club Fashion. Siihen kuuluu yhteensä neljä oppilaitosta:
  • Cardonald College, Glasgow, Skotlanti
  • School for Fashion EXPERTEX (part of ROC Twente Plus), Enschede, Hollanti
  • Bem Jozsef Muszaki Szakközepiskola es Ipari Szakmunkaskepzö, Cegled, Unkari
  • Pohjois-Karjalan ammattiopisto, tekniikka ja kulttuuri, Joensuu
Harris Tweed nuorten ideoimana - näyttely esittelee asukokonaisuuksia, joiden valmistuksen lähtökohtana on ollut skotlantilaisen Harris Tweed-kangasvalmistajan villakankaat. Lisäksi ideoinnin pohjana on ollut mukana olevien maiden kulttuuriperintö ja kansanomaiset käsityötekniikat. Suunnitteluissa on pyritty asukokonaisuuksiin, jotka viestivät nuoruuden dynaamista tyyliä palaten perinteisen käsityötaidon juurille. Lisäkangasmateriaalina on ollut mahdollisuus käyttää hollantilaisia perinteisiä raidallisia ja ruudullisia puuvillakankaita. Tarpeen mukaan lisäksi on voinut käyttää myös muuta materiaalia.

Näyttelyn työt on valittu kunkin oppilaitoksen sisäisen suunnittelukilpailun perusteella. Valitut asukokonaisuudet on valmistettu oppilaitosten toimesta. Unkarilaisten toteuttamissa töissä tulee esiin taidokas kirjonta. Hollantilaisten työt henkivät enemmän fantasia-asujen ilmettä. Näyttely on kiertänyt Hollannissa ja Unkarissa. Kilpailu huipentui kesäkuussa 2003 Skotlannissa olleeseen pukuesitykseen, jonka aikana puvut suunnitelleet opiskelijat tapasivat toisensa

Asukokonaisuudet päätyvät näyttelykierroksen jälkeen Skotlantiin Harris Tweed yhtiön museoon.Lisätietoja
Jaana Peltola
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
puh. (014) 26 64376,