Jyväskylän käsityökoulu - Vuoden teema Väri-Valo-Muoto-Pinta-Tila
Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 28.5. - 3.8. 2003


Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n Jyväskylän käsityökoulu antaa käsityön taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille sekä aikuisille.

Lukuvuonna 2002-2003 käsityökoulussa opiskeli 284 oppilasta 4 -vuotiaista aikuisiin. Opetus on tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää. Yleinen ja laaja oppimäärä jakaantuu varhaisiän opintoihin, perusopintoihin ja syventäviin opintoihin. Käsityö on kokonaisvaltaista tekemistä, jossa korostuu tekijän omat havainnot aistein, tuntein ja mielikuvin. Oppilas omaksuu ikänsä ja edellytystensä mukaisia tietoja ja taitoja. Oppilaat opiskelivat paperi-, tekstiili-, puu-, metalli-, keramiikka- ja erikoistekniikoiden pajassa.

Teemoina lukuvuonna 2002 -2003 olivat väri, valo, muoto, pinta ja tila. Liikkeelle lähdettiin VäRISTä. Valmentavissa opinnoissa Värisadun matkassa tutustuttiin väreihin. Aurinkotaulut, punaiset puuhaketut ja siniset helmikorut löysivät muotonsa savesta. Huovutuksessa sukellettiin sadun kautta menninkäisten pesäkolon maailmaan. Luonnosteltiin ja huovutettiin kevätkukkia ja lehtiä omaan TILAAN. Perusopinnoissa tutkittiin VALOA ja valoisuutta sekä varjoa ja pimeyttä. Lumitaikuri taikoi lunta ja tarvitsi valoa matkoilleen. Lyhty toi tulen lämmintä valoa ja sen kuviot leikkivät hangella. MUOTOA haettiin Taikapuille ja sen asukkaille värikkäästä vanerista, kuiduista, naruista ja langoista. Piirretyn ääriviivan muuttuminen muodoksi, jossa viihtyy kova ja pehmeä materiaali.

Syventävissä opinnoissa etsittiin kuviomuotoja eri kulttuureiden esineistöstä, taiteesta ja pukeutumisesta. Kuvioiden tyylittely rytmeiksi ja kuviopinnoiksi, PINTASOMMITELMIKSI. Pajoissa monipuoliset materiaalit hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia esineitä, tarinoita, iloja, suruja, elämyksiä ja kokemuksia.

Ikkunanäyttelyyn voi tutustua Suomen käsityön museon Näytönpaikassa.


Lisätietoja
Jyväskylän käsityökoulu
Tourulantie 12, 40100 Jyväskylä
014 - 617324
www.aivia.fi