Sirkka Könönen. Ikivihreät neuleet.
Näyttely Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä 26.11.2003-10.1.2004.

KUVA: Vertti Teräsvuori
KUVA: Vertti Teräsvuori

Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen on tunnettu luontoaiheisista, värikylläisistä neuleistaan, joista on tullut jo tunnettuja merkkituotteita. Hehkuvasävyisten neuleiden aiheet Könönen ammentaa luonnosta. Neuleiden lisäksi hän on valmistanut juutista taidetekstiilejä sekä suunnitellut ryijyjä ja kirjontamalleja. Lisävärinsä tuotantoon tuovat kierrätysmateriaaleista valmistetut esinekoosteet, kakut. Tuotannon vihreänä lankana on neuleissa kestävyys ja ajattomuus ja esimerkiksi esinekoosteissa kierrätysmateriaalien hyödyntäminen.

Könösen neuleiden materiaali on aito villa. Valtaosa asuista valmistetaan käsineulekoneella, mutta paksummat neuleet ovat aina käsinneulottuja. Itse taiteilija on kuvannut työproses- siaan seuraavalla tavalla:

En ole lähtenyt tavoittelemaan perinteisiä neulemalleja, vaan pyrin käyttämieni värien ja muotojen kautta tavoittamaan luonnonkuvia. Teen myös abstraktimmilla aiheilla neuleita, joissa värien, sävyjen ja valonpilkahdusten merkitys korostuu. Ajatuksiani on vaikeampi toteuttaa neulomalla kuin esimerkiksi maalaamalla. Käytettävissäni on rajoitetusti värejä; en voi sekoitella mieleisiäni tarpeen mukaan. Tekniikka asettaa myös rajoituksia. Mallikappa- leen tekeminen on hidas prosessi


Sirkka Könönen (synt.1947 Suonenjoella) valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelijaksi vuonna 1979 ja nykyään asuu taiteilijakotiaan Helsingin Kruunun- haassa. Hän on luonut omia mallejaan vuodesta 1981, suunnitellut niitä freelance-pohjalta eri yrityksille ja toiminut myös tekstiilialan opetustehtävissä. Tällä hetkellä hänen tuotteil- laan on eniten kysyntää Saksassa ja Japanissa. Könönen on saanut vuosien varrella lukuisia tunnustuksia, hän sai Taideteollisuuden valtionpalkinnon vuonna 1992 ja valittiin seuraavana vuonna Vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Hänen käsityönsä ovat käyttötaidetta parhaimmillaan. Näyttelykutsuja on hänelle satanut vuosien varrella niin koti- kuin ulkomaillekin ja hänen töitään löytyy useiden museoiden kokoelmista. Könösen töitä on esillä muiden pohjoismaisten taiteilijoiden kanssa myös 1.-14.12.2003 Pariisissa Suomalaiset yli rajojen -näyttelyssä.

Lisätietoja
Sirkka Könönen
tekstiilitaiteilija
Liisankatu 17 A, 00170 Helsinki
GSM 040-553 54 73
puh./fax 09-135 5302