Nukkeja kansallispuvuissa
Rita ja Ulla Tawastin nukkeja

Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytila 21.11.2003- 8.2.2004Suomen kansallispukukeskuksessa on esillä helsinkiläisten kaksossisarusten Rita ja Ulla Tawastin valmistamia kansallispukuisia nukkeja. He innostuivat nukkien valmistamisesta eläkkeellä jäätyään. Nuket ja niiden vaatteet ovat itse valmistettuja. Ensimmäiset nuket valmistuivat noin 14 vuotta sitten, kun Rita ja Ulla osallistuivat Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston posliininukkien valmistuskurssille ja siitä lähtien nuket ovat valloittaneet heidän elämänsä. Ensimmäiset nuket saivat ylleen ns. tyylipuvut, mutta ne vaihtuivat pian kansallispuvuiksi, kun sisaruksilla heräsi mielenkiinto kauniisiin perinteisiin asuihin. Ensimmäisille kansallispukuisille nukeille he valmistivat Suomen ruotsinkielisen alueen puvut. Neuvoja ja kannustusta siskokset saivat Föreningen Bragelta, joka vastaa ruotsinkielisen alueen puvuista. Nykyään nukkien pukuvalikoimaan kuuluu myös muunkin Suomen kansallispuvut.

Nuket Rita ja Ulla valmistavat itse joko posliinista tai paperimassasta. Posliininukeista sisarusten mielestä sopivin kansallispukunukeksi on lapsen näköinen Emmi-malli. Ritan ja Ullan kansallispukuiset nuket ovat lapsia, sillä niillä ei ole aikuisten päähineitä. Sisarukset halusivat luoda posliininukkien lisäksi kansallispukuisen nuken, jolla lapset voisivat leikkiä. He kehittelivät nuken, jolla on paperimassapää ja pehmeä vartalo ja joka ei pienistä kolhuista piittaa.

Nukkien kansallispuvut ovat tarkkoja kopioita oikeista kansallispuvuista. Kansallispukukankaat Rita ja Ulla ostivat aluksi Bragelta ja Vuorelmalta, mutta käsityötaitoisina he pian ryhtyivät kutomaan kankaatkin itse. Nuket ja niiden puvut sisarukset valmistavat yhdessä. Ainoastaan jotkut erikoistekniikat kuuluvat toiselle; Rita on erikoistunut ristipistoihin ja reikäompeleisiin ja Ulla pukujen ompeluun ja pirtanauhoihin. Pukujen yksityiskohtien, kuten korujen etsiminen vie paljon aikaa ja vaatii paljon kekseliäisyyttä; mm. helmistä tulee nappeja...

Rakkaimmiksi nukeikseen Rita ja Ulla nimeävät Siuntion kansallispukuiset nuket sekä Tuuterin kansallispukuisen nuken. Tämä nukke vaati puvun osalta valtavan suuren työmäärän; nuken puvussa on yhtä monta pikkuriikkistä ristipistoa kuin oikeassakin puvussa ! Myös nuken ulkonäkö onnistui mieleisellä tavalla. Kansallispukuisten nukkien valmistaminen on Ritalle ja Ullalle mieluinen harrastus ja äärettömän antoisa ajanviete, jolla ei tähdätä tehokkuuteen tai tuloksellisuuteen. Vaikka he eivät pieninä tyttöinä edes leikkineet nukeilla, ovat käsityönä valmistetut kansallispukuiset nuket nyt olennainen osa heidän elämäänsä.Rita ja Ulla Tawast kertovat nukkeharrastuksestaan kansallispuku-keskuksessa perjantaina 21.11. klo 13-16.30.

Näyttely on osa nukketapahtumaa, joka järjestetään Suomen käsityön museossa pe ja la 21.-22.11.2003 klo 11-18.
[Lue lisää nukketapahtumasta »]Lisätietoja
Laura Korhonen
tiedottaja, Suomen käsityön museo
laura.korhonen(at)jkl.fi, puh. (014) 26 64375