POHJOISTA VALOA

Paperitaiteilija Sirpa Kivilompolon valaisimia ja uniikkiteoksia käsintehdystä paperista

Näyttely Suomen käsityön museon galleriassa 7.1.-9.2.2003.

Paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo. KUVA: Pentti Vänskä
Paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo. Kuva: Pentti Vänskä


Sirpa Kivilompolo on perehtynyt käsin tehdyn paperin valmistukseen kymmenen vuoden ajan. Alusta lähtien vesileimakuviointi on ollut oleellinen osa työskentelyä. Vesileima on parhaimmillaan valon läpäistessä kuvion. Vesileimakortit saivat luontevasti rinnalleen Valot- vesileimavalaisimet.

Näyttelyn nimi Pohjoista valoa viittaa Sirpa Kivilompolon pohjoiseen syntyperään. Tornionjoen rannalla vietetty lapsuus, kesän yöttömien öiden ja talven pimeän ajan vuorottelu ovat vaikuttaneet Sirpaan voimakkaasti. Tuotteissa näkyvät nyt valon ja varjon leikki, vesileima herää eloon valon vaikutuksesta.

Galleriassa esillä oleva Valot -valaisinmallisto palkittiin Forma- messujen parhaana uutuutena designsarjassa syksyllä 2001. Valaisimet olivat esillä Design Forumin järjestämässä suuressa suomalaisen muotoilun katselmuksessa, Findesignnow, kesällä 2002. Valaisinmallisto on Sirpa Kivilompolon ja teollinen muotoilija Risto Granlundin yhteistyön tulos.

Valot- mallistossa on vaihtoehto pöydälle ja seinälle, näyttävä lattiavalaisin täydentää kokonaisuutta. Vesileimavalaisin on sekä tyylikäs sisustuselementti että kaunis tunnelmanluoja. Teräksinen neliökehys muodostaa tehokkaan kontrastin läpikuultavalle, herkälle paperille. Paperi on valmistettu yksittäiskappaleina käyttäen ikivanhaa paperinvalmistustekniikkaa. Valot -valaisin muuntuu paperia vaihtamalla. Näin valaisin elää aina tilan luonteen ja ajanhengen mukaan.

Valot -valaisimet valmistetaan Kuopiossa Sirpa Kivilompolon Paperivalo -yrityksessä. Valaisimien lisäksi tuotantoon kuuluvat onnittelukortit sekä muisto- ja onnitteluadressit. Kaikki tuotteet ovat käsintehtyä paperia ja kuvioitu vesileimoin. Kuusi vuotta toiminut yritys tavoittelee myös ulkomaan markkinoita.

Pohjoiseen valoon ovat päässeet mukaan myös Sirpan uusimmat uniikkiteokset. Raharuusu ja Ainolan puutarhasta on valmistettu käsintehdystä pellavapaperista, jota on elävöitetty sadan ja viiden sadan markan setelisilpulla.


Vesileima on käsintehtyyn paperiin kätketty ihme, jonka valo herättää! Vesileimakortit käsintehdystä paperista. Kuva: Pentti Vänskä
Lisätietoja

Tiedottaja Laura Korhonen
puh (014) 26 64375, 0400 446 792
email laura.korhonen(at)jkl.fi

Sirpa Kivilompolo, Paperivalo
Torikatu 18
70110 Kuopio puh (017) 362 2290
email sirpa.kivilompolo@paperivalo.fi
http://www.paperivalo.fi